Yüksek öğrenim kredi yurtlar kurumunda barınan kız öğrencilerin yaşam anlam düzeyleri ile psikolojik dayanıklılıkları arasındaki ilişki (İstanbul örneği) - Parlak, Simel (My University, 2014)
Bu araştırmada, Kredi ve Yurtlar Kurumu yurtlarında kalan üniversite öğrencilerinin psikolojik dayanıklılıkları ile yaşamda anlam seviyeleri arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. İlişkisel tarama modellerinden karşılaştırma türü modeline uygun olarak düzenlenen araştırmanın örneklemi, İstanbul ili Kredi ve Yurtlar Kurumu yurtlarında kalan 455 üniversite öğrencisinden oluşmaktadır. Araştırmada, psikolojik dayanıklılık ölçeği ve yaşamda anlam ölçeği ile araştırmacı tarafından geliştirilen kişisel bilgi formu kullanılmıştır. Araştırmada; betimsel analizler, Kruskal Wallis-H testi, bağımsız grup t testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA), Mann Whitney U testi, Pearson Çarpım Moment Korelasyon analizi gerçekleştirilmiştir. Elde edilen veriler bilgisayarda “SPSS for Windows 15.0” programında çözümlenmiş, manidarlıklar minimum p<,05 düzeyinde sınanmış, diğer manidarlık düzeyleri ayrıca belirtilmiş ve bulgular araştırmanın amaçlarına uygun olarak tablolar halinde sunulmuştur. Araştırma sonunda öğrencilerin psikolojik dayanıklılıkları ile yaşamda anlam seviyeleri arasında anlamlı ve pozitif yönde bir ilişki oluğu; yaşamda anlam puanlarının sınıf ve kaç kişilik odada kalındığı değişkenlerine göre anlamlı farklılıklar gösterdiği saptanmıştır. Psikolojik dayanıklılık puanlarının belirlenen değişkenlerine göre anlamlı bir farklılık ortaya koymadığı görülmüştür. kolojik dayanıklılık, yaşamda anlam, Kredi ve Yurtlar Kurumu, üniversite öğrencileri.

The purpose of this research was to investigate the relationship between psychological resilience and meaning in life levels of university students who stayed at dormitories of General Directorate of Higher Education Credit and Hostels Institution. The sample of the research which was designed in the correlational survey model consisted of 455 university students staying at dormitories of Credit and Hostels Institution in İstanbul. In the research, data were collected with Psychological Resilience Scale, Meaning in Life Scale and Personal Information Form developed by the researcher. Descriptive analysis of the research was carried out with Kruskal Wallis-H test, independent samples t-test, one-way analysis of variance (ANOVA), Mann Whitney U test and Pearson product moment correlation. The data were analyzed with “SPSS for Windows 15.0” and significance was tested at minimum p<,05 level. Other significance levels were also indicated and findings were presented in tables in accordance with the purposes of the research. Results of the research demonstrated that there was a significant and positive correlation between psychological resilience and meaning in life levels of students and meaning in life scores showed significant difference according to grade and number of people staying in the same room. It was also found out that meaning in life scores did not differentiate significantly according to the determined variables. Psychological resilience, meaning in life, Credit and Hostels Institution, university students.
Keywords: Barınma ve Eğitim; Eğitim; Öğrenci Yutları; Psikoloji; Psikolojik Dayanıklılık; Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık; Türkiye; Üniversite ve Yüksekokul öğrencileri; Yaşam Düzeyleri; Yaşamda Anlam; Yurtlar; Yurtlarda