Piyasa değeri yüksek olan kripto paraların etkinliğinin test edilmesi - ERGÜL, NURAY (Özgür Egitim Yayıncılık, 2023)
Son yıllarda çok popüler olan Bitcoin ile birlikte binlerce altcoin’de piyasada işlem görmeye başlamıştır. 2008 yılı itibariyle yaygınlığını arttırmaya başlayan Bitcoin günümüzde birçok kurum ve kuruluş ve bireyler tarafından para ve varlık olarak kabul edilmiştir. Bitcoin paranın özelliklerini taşımaz bu nedenle Bitcoin yatırım aracı olarak kabul edilmektedir (Iwamura vd., 2014, 41). Kripto paraların hızlı ve yüksek getiri sağlamaları nedeniyle yatırımcıların kripto paralara odaklanmasına yol açmıştır. Buda kripto paraların fiyat tahmini konusunu öne çıkartmış ve kripto paraların geçmiş fiyat hareketlerini farklı yöntemlerle test ederek fiyat tahmini yapmaya başlamışlardır (Karasu, 2018, 1). Finansal araçların fiyatlarının belirlenmesinde finansal piyasaların etkinliği önemlidir. Finansal piyasalar fon arz ve talebinin karşılaştığı yerlerdir. Finansal piyasalarda işlem yapan yatırımcılar için piyasada işlem gören finansal araçların fiyatlarını ve yatırımların yönünü tahmin etmek çok önemlidir. Makro ekonomi, mikro ekonomi, politik, sektör, gibi konularda meydana gelen değişiklikler finansal araçların fiyatlarının ve risk düzeylerinin belirlenmesinde büyük rol oynar. Bu nedenle yatırımcılar bu konulara karşı hassas olmak zorundadırlar. Kripto paralarda artık finansal piyasaların araçları arasında yer aldığından risk düzeyleri ve fiyatlarının tahmini yapılırken diğer finansal araçlar için önemli olan faktörlere dikkat edilmesi gerekir. Kripto paraların herhangi bir devlete bağlı olmaması nedeniyle kripto paralarınfiyatlarının voladilitesi yüksektir. Kripto paraların fiyatlarının volatilitesinin yüksek olması da fiyatların tahminini güçleştirmektedir.
Keywords: Sosyal ve Beşeri Bilimler; Finans Ekonomisi; İşletme; Social Sciences and Humanities; Financial Economics; Management; Sosyal Bilimler (SOC); Ekonomi ve İş; İŞLETME; EKONOMİ; Social Sciences (SOC); ECONOMICS & BUSINESS; BUSINESS; ECONOMICS; Ekonomi ve Ekonometri; Ekonomi, Ekonometri ve Finans (çeşitli); Genel Ekonomi, Ekonometri ve Finans; Strateji ve Yönetim; Pazarlama; İşletme ve Uluslararası Yönetim; Genel İşletme, Yönetim ve Muhasebe; Sosyal Bilimler ve Beşeri Bilimler; Economics and Econometrics; Economics, Econometrics and Finance (miscellaneous); General Economics, Econometrics and Finance; Strategy and Management; Marketing; Business and International Management; General Business, Management and Accounting; Social Sciences & Humanities