Reklam ve ideoloji - Akçay, Didem (My University, 2005)
Bu çalışmada, Reklam ve İdeoloji; Reklamların Tüketime Dayalı Bir Kimlik Oluşturmadaki Rolü incelenmiştir. Reklamların kapitalizmin temelinde yer alan değerleri inşa etmede ve sürdürmede oynadığı rol üzerine odaklanılmıştır. Reklamın kapitalist düzeninin muhafaza edilmesiyle ilişkisi ve daha geniş kapsamlı toplumsal yeniden üretim süreçleriyle eklemlenişi ortaya konmaya çalışılmıştır. Reklamlarla yaratılan düşünce ve duygu atmosferi, reklamların kurgusal ortamı/ yapay atmosferini incelemek, tüketim kültürünün nasıl birarada tutulduğunu anlamada yol gösterici olmasına çalışılmıştır. Bu bağlamda, reklamlar aracılığıyla tüketime dayalı bir kimlik ve yaşam tarzının nasıl kurgulandığı üzerinde durulmuştur. Reklam metinlerinde hakim değerlerin ve ideolojinin nasıl yeniden üretildiği analiz edilmiştir. Bu bağlamda, reklamların ideolojik pratiğin bir parçası olarak işlev görme biçimleri ve yollarıyla ilgilenilmiştir. Reklam metinlerinde ideolojinin, toplumsal rızanın ve uzlaşmanın sağlanmasına elverecek şekilde nasıl inşa edildiği gösterilmeye çalışılmıştır. Reklam alanındaki çalışmalarda konuya genellikle salt iletişim süreci içindeki yeri açısından bakılmış ve konuyu ele alış biçimi, anadamar kuramlarının bakış açısıyla sınırlı kalmıştır. Konuya eleştirel açıdan bakan az sayıdaki çalışmada ise reklamın toplum üzerindeki olumsuz etkilerinin dile getirilmesiyle yetinilmiştir. Reklamların içinde işlediği ve eklemlendiği toplumsal ve ekonomik yapıyla ilişkisi ve ideoloji üretimindeki yeri, Türkiye'deki iletişim çalışmalarında sorun olarak ele alınmamakta ve bunu anlamaya yönelik çözümlemeler yeterince yapılmamaktadır. Bu çalışmada, reklam konusu hem sosyolojik hem siyasal boyutuyla ele alınmış ve eleştirel bir yaklaşım benimsenmiştir.Bu çalışma, kültür endüstrisinin bir parçası olan reklamın siyasal, ekonomik ve toplumsal yapının varlığını devam ettirmesinde oynadığı rolü ve kapitalist sistemin işlemesini sağlayan değerlerin üretilmesine yaptığı katkıyı ortaya koymayı amaçlamaktadır. Bu çerçevede, reklama ilişkin Türkiye'deki tartışmalara ve çözümleme denemelerine farklı ve alternatif bir katkıda bulunulması, çalışmanın öncelikli hedefidir. This project was studying about 'Advertising and Ideology; The role of advertising to form consuming identity'. This project was focused on the role of advertising to build up and to continue the base values of capitalism. It was tried to explain how to make all together consuming culture with the invisible advertisemnets worlds. In this case it was searched on to explain how to mediate the advertsing to make the concuming indentity and life style. It was analyzed how to re-product the dominate values and ideology in advertising texts. This project was apropciated the advertising's dimention sociological, politics and criticized this way. This project to put forward the roles of advertising such as helping to create capitalists values in life style, buildin up and helping to develope culture industries.
Keywords: Reklamcılık