Effect of halal-friendly destination attributes on value, satisfaction, and trust : destination image and behaviors of Muslim travelers in Turkey - Alramahi, Yara Mohammad Awad (My University, 2025)
Bu çalışma, Türkiye’nin helal dostu turizm sektöründe Müslüman turistlerin deneyimlerini, algılarını ve davranış niyetlerini incelemektedir. Türkiye’nin büyüyen küresel Müslüman turizm pazarı; kültürel yakınlığı, İslami mirası ve artan helal hizmet çeşitliliğiyle şekillenmektedir. Çalışmanın amacı, helal dostu destinasyon özelliklerinin Müslüman turistlerin algıladığı değer, güven, memnuniyet, tutum, destinasyon imajı ve yeniden ziyaret etme niyeti üzerindeki etkisini anlamaktır. Yaş, cinsiyet ve önceki seyahat deneyimi gibi demografik faktörler de turistlerin helal turizm bağlamındaki değerlendirme ve davranışlarını etkilemektedir. Araştırmada, Türkiye’de fiili seyahat deneyimine sahip on bir Müslüman turist ile yarı yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Bulgular; helal yiyecek, ibadet imkânları, cinsiyet ayrımına uygun tesisler ve saygılı kültürel ortamın turist memnuniyetini artırdığını ortaya koymuştur. Katılımcılar, Türkiye’yi duygusal ve manevi açıdan kendilerine yakın, güvenli ve kültürel olarak tanıdık bir destinasyon olarak değerlendirmiştir. Destinasyon imajı, helal dostu hizmetler ile davranış niyetleri arasında aracı unsur olarak belirlenmiştir. Çalışmada; Türkiye’de helal turizm hizmetlerinin tanıtımı için merkezi sistemlerin kurulması, hedefe yönelik pazarlama faaliyetleri, daha şeffaf helal sertifikasyonu ve güçlü iletişim stratejilerinin geliştirilmesi önerilmektedir. Kişisel, kültürel ve dini değerler; Müslüman turistlerin seyahat memnuniyetini ve sadakatini önemli ölçüde etkilemektedir. Bu çalışma, helal turizm konusundaki akademik literatüre katkı sağlamakta ve Türkiye’nin Müslüman dostu bir destinasyon olarak konumlandırılmasında turizm politika yapıcılarına, konaklama işletmelerine ve pazarlamacılara pratik bir rehber niteliği taşımaktadır.

This study examines the experiences, perceptions, and behavior intentions of Muslim travelers in Turkey's halal-friendly tourism industry. Turkey's growing global Muslim tourism market is influenced by its cultural affinity, Islamic heritage, and increasing presence of halal services. The study aims to understand how halal-friendly destination attributes affect Muslim travelers' perceived value, trust, satisfaction, attitude, destination image, and revisit intention. Demographic factors like age, gender, and prior travel experience also influence tourists' evaluation and behavior in the halal tourism context. The research used semi-structured interviews with eleven Muslim travelers with in-the-field experiences of traveling in Turkey. The findings revealed that halal food, prayer facilities, gender-separated amenities, and a respectful cultural environment created satisfaction among tourists. Participants felt emotionally and spiritually affiliated with Turkey, considering it a safe and culturally familiar place. The destination image was identified as a mediator between halal-friendly services and behavioral intentions. The study recommends the establishment of centralized systems for promoting halal tourism services in Turkey, targeted marketing, more transparent halal certification, and enhanced communication. Personal, cultural, and religious values significantly affect travel satisfaction and loyalty among Muslim tourists. This study contributes to the academic understanding of halal tourism and serves as a practical guide for tourism policymakers, hospitality providers, and marketers in making Turkey a top Muslim-friendly destination.
Helal dostu destinasyon özelliklerinin değer, memnuniyet ve güven üzerindeki etkisi : Türkiye’deki Müslüman seyahatçilerin destinasyon imajı ve davranışları
Keywords: Destinasyon İmajı; Destination Image; Dini Olanaklar; Dini yönleri; Helal Turizm; İslam; Muslim Friendly Destination; Müslüman Dostu Destinasyon; Paranın Değeri; Religious Amenities; Religious aspects; Revisit Intention; Tourism; Tourist Satisfaction; Turist Memnuniyeti; Turizm; Value of Money; Yeniden Ziyaret Etme Niyeti Halal Tourism