Avrupa Birliği üyeliği sürecinde sermaye piyasalarında yapısal değişim, Türkiye ve Doğu Avrupa ülkeleri açısından karşılaştırmalı bir analiz - Duman, Yeşim (My University, 2005)
Bu çalışmanın bütününü, AB müktesebatının sermaye piyasaları alanında hizmet sunumu serbestisi ve sermayenin serbest dolaşımı ana başlıkları altında bulunan düzenlemeleri doğrultusunda, Türkiye Sermaye Piyasasının yeniden yapılandırılması ve Doğu Avrupa Ülkeleri ile Türkiye sermaye piyasalarının temel özellikleri itibariyle karşılaştırması oluşturmaktadır. AB'nin oluşum süreci , Mali Hizmet Eylem Planı ve AB Hukukunda sermaye piyasası alanında temel düzenlemeler ele alınmış, ardından Türkiye Sermaye Piyasasında AB'ye uyum kapsamında gerçekleştirilen düzenlemeler incelenmiş, ve kıyaslanabilir olduğu düşünülen 2004 yılında AB'ye üye olan doğu Avrupa ülkelerinden Macaristan, Çek Cumhuriyeti ve Polonya sermaye piyasaları ile hisse senetlerinin piyasa değeri, işlem hacmi, devir hızı, piyasa değerini / GSYİH oranı, endeks performansı, işlem gören şirket sayısı, toplam işlem günü ve işlem saatleri doğrultusunda genel bir karşılaştırma yapılmıştır.

The entire work is about through European Union 'free movement of services' and 'free movement of capital' regulations, the restructuring of Turkish Capital Markets and the comparison of Turkish and Eastern European Countries Capital Markets. European Union history, Financial Services Action Plan and European Union Capital Markets main regulations are studied, and after that through European Union harmonisation scope Turkish Capital Markets regulations are examined. The Eastern European Countries Czech Republic, Poland and Hungary's Capital Markets, which are thought to be comparable with Turkey and which had been the member of the Union in 2004, are compared through main datas such as market capitalization, trading value, index performance, number of listed companies, trading days and hours, Mcap/ GDP ratio.
Keywords: Avrupa Birliği; Avrupa Para Birliği; Sermaye Piyasası