Halk yolu mecmuası (1923-1927) - Cansız, Demet (My University, 2011)
Halk Yolu Çankırı’da 1923–1927 yılları arasında yayınlanan ilmi, fenni, içtimai ve iktisadi mecmuadır. Derginin imtiyaz sahibi Kemal Cenab (Başer), müdürü Tahsin Nahid (Uygur) olup 15 günde bir çıkmaktaydı. Muhtevası tarihi, sosyal, edebi, sıhhî ve iktisadi konular etrafında birleşen mecmua aynı zamanda oldukça zengin bir yazar kadrosuna sahipti. Büyük çoğunluğu Çankırılı olan bu yazarların mecmuadaki yazı ve şiirlerinden bölgedeki âşık ve saz geleneğini başarıyla temsil ettikleri anlaşılmaktadır. Çankırı muhitini etraflıca tanıtması ve Cumhuriyet’in ilk yıllarındaki genel manzarayı yansıtması bakımından oldukça değerli olan derginin genel olarak fiziki özelliklerine bakıldığında; orta büyüklükte, iki sütunlu 16–23 sayfa aralığında olduğu gözlemlenmektedir. Halkçılık, milliyetçilik ve din umdelerine dayalı olarak neşr edilen mecmua bütün bu vasıflarıyla oldukça kıymetlidir.

Halk Yolu was a scientific, technolocigal, social and economical journal which was published in Çankırı between 1923–1927. The owner of the journal was Kemal Cenab (Başer) and its editor was Tahsin Nahid (Uygur) the journal that released every two weeks. The journal that consisted of historical, social, literary, medical and economical topics also had pretty diverse author staff. Most of the authors were from Çankırı and they succesfully represented the troubadour and instrument tradition in the region. The journal was quiet valuable in terms of reflecting the general view in the first years of the republic and introducing the Çankırı neighbourhood. The jornal was medium size it consisted two columns and approximately 16–23 pages. The journal was issued depending on the themes of populism, nationalism and religion, therefore it was quiet valuable.
Keywords: Cumhuriyet Tarihi; Gazeteler; Süreli Yayınlar