Gögüs cerrahisinde ameliyat olan hasta grubunda primer (brincil) ve sekonder (ikincil) korunma ile önlenebilecek sorunların irdelenmesi - Batırel, Hasan Fevzi (My University, 2003)
Göğüs cerrahisi müstakil bir cerrahi branş olarak, kalp hariç toraks içerisindeki bütün organlarla ilgilenmekte ve kendi hasta grubuna hizmet vermektedir. Primer korunma sağlığın geliştirilmesi ve spesifik korunma olarak sınıflandırılır. Primer korunma hastalık vücutta başlamadan önceki tedbirleri kapsamaktadır. Sekonder korunma ise erken tanı ve tedavi yöntemlerini içerir. Bu çalışma tanımlayıcı bir araştırmadır. Bu çalışmanın amacı 1995-2001 tarihleri arasında Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi anabilim dalına başvuruda bulunan ve ameliyathanede müdahale gerektiren hastaların primer ve sekonder korunma açısından irdelenmesidir. Bu süre içerisinde toplam 767 hasta ameliyat edilmiştir. Bu hastaların 419'unun (%55) kayıtlarına ulaşılarak sağlıklı özgeçmiş ve soygeçmiş bilgileri toplanabilmiştir. Bu hastalıklar arasında primer ve sekonder korunma yöntemleri ile önlenebilecek veya erken tanı ve tedavinin uygulanabileceği hasta grupları belirlenmiştir. Bunlar akciğer kanseri (n=172, %41), ve enfeksiyöz hastalıklar (bronşektazi, tüberküloz, ampiyem, kist hidatik [n=80, %19]) nedeniyle ameliyat edilen hastalar olarak belirlenmiştir. Hastaların 230/ 419'unda (%55) sigara öyküsü mevcuttur. Hastane masrafları bilgisine risk grubu kabul edilen kanser ve enfeksiyöz hastaların 130'unda ulaşılabilmiştir. Verilerine ulaşılabilen 130 hastada ortalama hastane masrafı 2681 ± 3384$'dır. Medyan hastane masrafı ise 2054$'dır (82-26999). 130 hastanın masraf toplamı 348.594$'dır. Enfeksiyöz hastalığı olan kişilere yapılan toplam harcama 78.707$'dır. Sonuç olarak, göğüs cerrahisi branşında ekonomik kayıplar, hastalıkların azaltılması ve giderlerin iyileştirilmesi açısından primer ve sekonder korunma yöntemlerinin uygulanması çok önemlidir. Kişinin, toplumun ve çevrenin kontrolünün yanısıra, sağlık hizmetlerine ve personelinin eğitimine yapılacak olan yatırım bize daha sağlıklı bir toplum ve birey kazandıracaktır. Sigara içiminin azaltılması, medya ve toplum eğitim araçları kullanılarak mümkün olabilir. PRIMARY AND SECONDARY PREVENTION IN PATIENTS WHO HAVE UNDERGONE THORACIC SURGERY

General Thoracic Surgery is a surgical specialty which deals with organs in the chest other than the heart. Primary prevention includes health education/ promotion and specific protection. Methods of primary prevention are measures to prevent initiation of a disease. Secondary prevention requires methods of early and effective response to signs and symptoms. Control of the environment, exposed and health education are crucial during an epidemic. The aim of this descriptive study is to investigate the role of primary and secondary prevention in patients who were admitted and operated in the Depatment of Thoracic Surgery, Marmara University Hospital during 1995-2001. 767 patients were operated during this period. Reliable patient records, personal and family history were available in 419 (%55). Patients who could have been spared from surgery using primary and secondary prevention methods were identified as patients with lung cancer (n=172, %41) and infectious diseases (bronchiectasis, tuberculosis, empyema, hydatid cyst [n=80, %19]). Heavy smoking history was noted in 230 of 419 patients. Hospital expenses were available and calculated in 130 of 252 patients. In this 130 patients mean hospital expense was 2681 ± 3384$. Median hospital expense was 2054$ (82-26999). Total hospital expenses of this 30 patients was 348.594$. In patients with infectious diseases, total hospital expenses was 78.707$. In conclusion, primary and secondary protection is very important in thoracic surgery on decreasing economic burden and control of infectious diseases. Control of the environment and education of society and people are crucial, as well as investments in health services and education of health personnel. Correlation of smoking and lung cancer should be specifically emphasized to the society specifically using mass media and informative tools.
Keywords: Göğüs Cerrahisi