Sosyal güvenlik hukukunda askerlik borçlanması - Gündoğdu, Ender (My University, 2024)
Her erkek Türk vatandaşı, Anayasamızın 72. maddesi uyarınca vatan hizmetini ifa etmekle yükümlüdür. Yükümlüler açısından bu hizmet sorumluluğunun doğum anı kişinin askerlik çağına başladığı andır. Askerlik çağı kişinin 20 yaşını tamamlayacağı yılın Ocak ayının birinci günü başlamakta ve 41 yaşını tamamladığı yılın Ocak ayının birinci günü sona ermektedir. Kişinin içinde bulunduğu askerlik çağı 3 dönem altında incelenmektedir. Bu dönemler yoklama dönemi, muvazzaflık dönemi ve yedeklik dönemleridir. Yükümlünün fiili askerlik hizmetini ifa ettiği muvazzaflık döneminde çalışma hayatına ara vermesi gerekmekte olup bu dönemde yükümlünün hizmet sözleşmesi ve dolayısıyla sigortalılığı sona erecektir. Yükümlünün silahaltına geçirdiği süre sigortalılıktan sayılmamaktadır. Askerlik hizmetinin zorunlu bir hizmet olması ve kişileri çalışma hayatından uzaklaştırması sonucunda yükümlülerin sosyal güvenlik alanında mağduriyeti doğmaktadır. Oluşan bu mağduriyetin çözüme kavuşturulması amacıyla askerlik borçlanması kurumu doğmuştur. Sigortalılar ya da hak sahipleri, 5510 sayılı Kanunda sayılan ve çalışmamızda açıklanacak gereklilikleri sağladıkları takdirde prim ödenmemiş süreleri yönünden borçlanabilecektir. Borçlanma işlemi ile birlikte sigortalının prim ödeme gün sayısı ve sigortalılık süresi etkilenecektir. Tezimizde Sosyal Güvenlik Hukuku kapsamında askerlik borçlanması konusu incelenecek ve açıklanacaktır.

Every male Turkish citizen is obliged to perform national service in accordance with Article 72 of our Constitution. For the obliged parties, the moment of birth of this service obligation is the moment when the person enters the military age. Military service age begins on the first day of January in the year in which the person turns 20 and ends on the first day of January in the year in which the person turns 41. The military service age of the person is examined under 3 periods. These periods are the roll call period, active duty period and reserve periods. The obliged person must take a break from his working life during the active duty period during which he performs his actual military service, and during this period, the obliged person's service contract and therefore his insurance will end. The time the obliged person spends under arms is not counted as insurance. As a result of military service being a compulsory service and removing people from working life, the obliged parties suffer in the field of social security. In order to resolve this grievance, the institution of military service debt was born. In our thesis, the issue of military service debt within the scope of Social Security Law will be examined and explained.
Military service debt in social security law
Keywords: Askerlik Borçlanması; Bonus; Compulsory Military Service; Emeklilik; Hizmet Borçlanması; Law and legislation; Militay Debt; Prim; Retirement; Social security; Sosyal güvenlik; Turkey; Türkiye; Uzun Vadeli Sigorta Kolları Service Debt; Yasa ve yasama; Zorunlu Askerlik Hizmeti