Stratejik işbirliklerinde kurumsal yönetimin önemi ve bir araştırma - Ergyun, Suzanna (My University, 2013)
Bir kurumun sürdürülebilir yüksek performansa ulaşmasını, temel ilkeleri olan şeffaflık, hesap verebilirlik, adillik ve sorumluluk sağlama yolu ile gerçekleştirilmesi süreci olarak adlandırılabilecek kurumsal yönetimin stratejik işbirliklerinde önemini incelemeye ilişkin olan bu çalışmanın ilk bölümünde kurumsal yönetimin anlamı, teorik altyapısı, ilkeleri, uygulamaları, önemi ve faydaları ele alınmıştır. Çalışmanın ikinci bölümünde stratejik işbirliklerinin anlamı, tarihsel süreç içindeki gelişimi, oluşturma nedenleri, özellikleri ve avantaj ve dezavantajları ele alınmıştır. Çalışmanın üçüncü bölümünde stratejik işbirliklerinde kurumsal yönetimin önemi incelenmiştir. Çalışmanın sön bölümünde ise, kurumsal yönetimin stratejik işbirlikleri üzerindeki etkisiyle ilgili bir araştırma yer almaktadır. Araştırma BIST’te (Borsa İstanbul) işlem gören ve İstanbul’da faaliyet gösteren 101 işletmeden 20 işletmeye ulaşılarak nitel araştırma türünde gerçekleştirilmiştir. Söz konusu işletme yöneticilerine daha önceden 3 kategori altında toplanan; toplam 15 soru yöneltilmiştir (sondaj soruları hariç). Elde edilen cevapların analizi yapıldıktan sonra bir de içerik analizi yapılmıştır. Sonuç olarak stratejik işbirlikleri ile kurumsal yönetim uygulamalarının arasında ilişki olduğu saptanmıştır. Kurumsal yönetim uygulamalarının gerçekleştirildiği işletmelerde stratejik işbirliklerin daha olumlu sonuçlandığı tespit edilmiştir. Kurumsal yönetimin stratejik işbirliklerini destekleyip desteklemediği konusunda sorduğumuz sorulara verilen cevaplar doğrultusunda edindiğimiz intiba şudur: Stratejik işbirliklerinin başlamasında kurumsal yönetim ilkeleri doğrultusunda hazırlanan standart raporların taraflar arasında aynı dili konuşmaya yardımcı olabileceği üzerinde daha çok durulmuş, ancak stratejik işbirliklerinin taraflar için kalıcı ve verimli olmasını sağlayabilecek entelektüel sermaye birikimi, kurumsal risk yönetimi, güven, uyumlu örgüt kültürü, sosyal sorumluluk anlayışı gibi konuların yeterince üzerinde durulmadığı düşünülmektedir. Bu da stratejik işbirliklerinin başlangıçta taraflar açısından verimli ve uzun ömürlü olması açısından yeterince değerlendirilmediği; kısa sürede maksimum kazançlı olması üzerinde durulduğunu düşünmemize neden olmuştur.

This study focuses on the importance of the corporate governance which is an organizational process to achieve sustainable high performance by providing transparency, accountability, fairness, and responsibility for the strategic alliances. In the first part of the study, the meaning, theoretical background, principles, practices, importance and benefits of the corporate governance was discussed. In the second part of the study the meaning of strategic alliances, development process in the history, reasons of creating them, features, advantages and disadvantages were discussed. In the third part of the study, the importance of the corporate governance on the strategic alliances was analyzed. In the final part of the study there is a research about the effects of corporate governance on strategic alliances. The research was accomplished with reaching to the 20 of the 101 enterprises operating in İstanbul and traded in BIST (Borsa of Istanbul). A total of 15 questions collected under three categories were asked to the managers of these enterprises (excluding drilling questions). After the answers of managers have been analyzed, an additional content analysis was conducted. As a result, a relationship between the corporate governance and the strategic alliances was determined. It was identified that strategic alliances are concluded more favorable in the enterprises performing corporate governance practices. The impression we gained according to the answers of the questions about if the corporate governance supports the strategic alliances or not is stated in the followings. It is emphasized that the standard reports prepared in accordance with the principles of corporate governance may be helpful to speak the same language for the initiation of strategic alliances. However, it is thought that the issues that may be helpful to provide persistence and efficiency for the strategic alliances such as intellectual capital accumulation, enterprise risk management, confidence, organization culture and social responsibility approach are not considered enough. This has led us to think that the strategic alliances are more emphasized for obtaining the maximum gain in a short time rather than providing efficient and long lasting ones.
Keywords: Ekonomik Yönleri; İşbirliği; Kurumsal Yönetim; Örgütsel Davranış