İşletmelerin yönetim fonksiyonlarının etkinliğinde iletişim sürecinin kullanımı - Vatansever, Gülten (My University, 1997)
Güç bir sorumluluk ve aynı zamanda çok önemli bir görev olarak diğer çalışma türlerinden farklı ve kendine özgü bir işletmecilik fonksiyonu şeklinde değerlendirilen yönetim; çok yoğun bir rekabetin yaşandığı, iş mükemmeliyeti, kalite, toplam kalite kavramlarının sıkça duyulduğu günümüzde, ihmal edilemez bir konuma gelen etkinlik kavramıyla birlikte, iletişim olgusuna çok daha fazla önem vermek zorunda kalmıştır. Çünkü iletişim; bilinçli bir yönetimin vazgeçilmez aracıdır. Puanlama,örgütlendirme, yöneltme, koordinasyon, denetim gibi yönetimin temel işlevlerinin başarılı biçimde yürütülmesi ve istenilen sonuca ulaşılması, büyük ölçüde sürekli ve düzenli bir iletişim sürecinin varlığına bağlıdır. İşletmelerin Yönetim Fonksiyonlarının Etkiniüliğinde İletişim Sürecinin Kullanımı başlıklı bu tez çalışmasıyla da amaçlanan, yönetim fonksiyonlarının etkinliğinde ve bu etkinliğin arttırılmasında, iletişim sürecinden nasıl yararlanabileceğini ortaya koymak olduğundan, araştırmanın birinci bölümünde; etkinlik ve yönetim kavramları üzerinde durularak, bu kavramların tanımlan yapılacak, yönetim süreci ve bu süreci oluşturan yönetim fonksiyonları açıklanmaya çalşılacaktır. Ayıca bu bölümde; İşletmede İletişim Süreci başlığı altında iletişim kavramı, çeşitleri ve iletişim süreci tanımlanarak, işletmede örgütsel iletişim düzeni ile yönetim fonksiyonlarının işleyişinde iletişimin önemi vurgulanmaya çatışılacaktır. İkinci bölümde ise; yönetim fonksiyonlarının etkinliğinin arttırılmasında iletişim sürecinden nasıl yararlanılabileceği incelenecektir. Bu amaçla; planlama, örgütlendirme,yöneltme, koordinasyon ve denetim fonksiyonlarının her birinde etkinliğin artırılmasına yönelik iletişimin rolü tartışılacak ve bu tartışmanın değerlendirilmesi yapılarak genel bir sonuca gidilecektir. Management, which is considered as a specific corporate function apart from other types of work, as well as a tough responsibility and a crucial task; has had to give more importance to efficiency and communication in this era which a dense competition reigns and terms such as quality, total quality, and work perfection are more frequently accentuated. Communication is an unforsakeable tool of a conscious management. Basic functions of management, such as planning, organization, direction, coordination and auditing highly relies on a continuous and consistent communication process. In this thesis, entitled The Utilization of the Communication Process in the Efficiency of Managerial Functions the aim is to bring forth how to take advantage of the communication process. Hence, in the first part of this research, the concepts efficiency and management will be highlighted, these concepts will be defined and the management process, along with the managerial fonctions constituting this process will be explained. Besides, in this section, the concept, types and process of communication under the title The Process of Communication in Companies, aiming to emphasize the importance of communication in the accurate operation of the managerial functions. In the second section, the ways to take advantage of the communication process in enhancing the efficiency of the managerial functions. Chasing this aim, the role of communication in enhancing the efficiency of the functions, planning, organization, direction, coordination and auditing, will be discussed and an overall result will be extracted by evaluating this discussion.
Keywords: Genel yönetim; İletişim; İşletmeler-Yönetim; Şirketler - İLETİŞİM; Yürütmenin yönetimi