Sinemasal anlatılar ve Yavuz Turgul sineması - Özdemir, Fatih (My University, 2009)
Anlatı, Minimalizm, Klasizm, Formalizm, Yavuz Turgul ÖZET SİNEMASAL ANLATILAR VE YAVUZ TURGUL SİNEMASI Sinemasal anlatılar içerik ve biçim olarak iki kısma ayrılır. Film incelemelerinde yapılan gruplandırmalarda bu ayrım dikkate alınır. Bu çalışmada sinemasal anlatılar minimalist, klasik ve formalist anlatılar olarak sınıflandırılmıştır. Bu sınıflandırma ile filmlerin hem içerik hem de biçim açısından değerlendirilmesi mümkün olabilmektedir. Günümüzde önceki dönemlere oranla canlanan Türk Sineması’nda farklı biçim arayışları neticesinde minimalist ve formalist filmlerin oranı artmaktadır. Bu filmler klasik anlatının özelliklerini benimsemiş olan geleneksel Türk Sineması’nın anlatı özelliklerinden farklı filmlerdir. Klasik anlatının özelliklerini tam olarak filmlerde kullanmayan Türk Sineması’ndaki bu farklı biçem arayışları seyirciden ilgi görmemektedir. Son dönemde bu farklılık sonucunda seyirciye ulaşamayan filmlerin sayısı artarken seyircinin ilgi gösterdiği filmlerin kalitesi düşmektedir. Yavuz Turgul filmleri gelenesel Türk Sineması’nın özelliklerini içeren ve klasik anlatıyı kullanan filmlerdir. Bu filmler sağlam birer dramatik yapıya sahip oldukları için hem eleştirmenler hem de seyircilerden ilgi görmektedikler. Bu çalışmada Türk Sineması’nın yakın geleceği açısından Yavuz Turgul modelinin doğru bir model olduğunun altı çizilmektedir. Narrative, Minimalism, Classism, Formalism, Yavuz Turgul

CINEMA NARRATIVES AND THE CINEMA OF YAVUZ TURGUL The cinema narratives are divided into two groups as story and style. This division is taken into consideration in classifications in film studies. In this study, the films are classified as minimalist, classic and formalist narratives. It is possible to evaluate films regarding both story and style. Due to the search of different styles in Turkish cinema, the numbers of minimalist and formalist films have been increased lately. These films are different from the traditional Turkish films. The search of different styles in Turkish cinema which has not used perfectly the characteristics of classic narrative cinema has not found interesting by Turkish audience. So the numbers of films neglected by the audience have been increased as the quality of the films liked by the audience has fallen. The films of Yavuz Turgul have roots in traditional Turkish cinema and have the characteristics of classic narrative cinema. These films have been approved by both critics and audience. In this study, it is underlined that the model of Yavuz Turgul films are the right model for latest Turkish films.
Keywords: Beyaz Perde; Sinema