İletişim bilimi açısından etkin örgütsel iletişimin örgüt verimine katkısı - Sandal, Senay (My University, 2001)
Günümüz örgütlerinde iletişimin önemi, örgütün düzenli bir şekilde işleyişini sağlamada ve örgütün amaçlarını gerçekleştirmek üzere gerek örgütü oluşturan bölümler arasında, gerekse örgüt ile dış çevresi arasında girişilen sürekli bir bilgi ve düşünce alışverişinin oluşturulmasında ortaya çıkar. Etkin örgütsel İletişim sonucunda işgörenler ve yönetim neyin önemli olduğun, nelerin beklenildiğini, değişimin nedenlerini, nelerin doğru ya da yanlış olabileceğini ve organizasyonun nasıl çalıştığını Öğrenirler. Ayrıca iletişim. Örgütlerde bilgilendirmeyi ve görüş birliğinin sağlanmasın!, öğrenimi rehber olmayı, dinlemeyi ve cevap vermeyi sağlar. Etkin iletişim sürecim geliştiren faaliyetleri örgütlerde kurulan insan kaynakları yönetimi birimleri gerçekleştirir. Bu görevi yerine getirirken odak noktası müşteri memnuniyeti olan toplam kalite yönetimi felsefesin! benimser. Böylece sağlanan etkin örgütsel iletişim İle örgüt verimine katkıda bulunulur. Yapılan bu çalışmanın amacı, iletişim bilimi açısından etkin Örgütsel iletişimin örgüt verimine katkılarım araştırmak ve teorikteki bilgilerin pratikleri uygulanmasını yansıtmak amacıyla üç farklı kuruluşun tanıtılması ve yapılan anket uygulamasını İncelemesi olarak özetlenebilir. Çalışmada sırasıyla, iletişim, iletişim bilimi, örgütsel İletişim ve diğer kavramlarla ilişkisi örgütsel iletişimin kurum kimliği ve imajı üzerindeki etkileri, insan kaynakları ve toplam kalite yönetimleri ile iletişim ilişkisi, örgüt verimliliği ve örgüte bağlılık kavramları öğeler. İşleyiş ve amaçlarıyla birlikte ele alınmıştır. Son bölümde örgütlerden örnekler verilmiş Arkas, Adana Metro Projesi Konsorsiyumu ve Digitürk'te yapılmış olan örgütsel İletişim anketi uygulamasının sonuçları analiz edilerek yorumlanmıştır. Üç kuruluş için karşılaştırmalı olarak yapılan değerlendirmede etkin örgütsel İletişimin sağlanmasına ilişkin önerilerde bulunulmuştur. Araştırma bulgularının sonucunda örgütlerin verimliliğine katkıda bulunan en Önemli etmenlerden birinin sağlanan etkin örgütsel İletişim olduğu belirlenmiştir.

In the current organizations the importance of communication appears in the process of providing the organization to work in regular way and in the process of forming continuous knowledge and idea exchange in order to make organization's targets real by taking into account the relationship of divisions that create the organization and also the relatiomship of organization with its external environment. In the result of effective organizational communication, the employees and the management learn what is important, what is expected, the reason of change, what are wrongs and rights and how organization works. In addition to this, communication provides information, consensus, education, being a guide, listening and answering. In the organizations, the divisions of human resources management realize the activities that develop effective communication process. While doing this, it adopts total quality management which focuses on customer satisfaction. By creating on effective organizational communication, it contributes to the productivity of the organization. The goal of this study is to find out the contributions of effective organizational communication to the organization's productivity and to reflect the theoretical knowledge on the practical application by investigating three different companies. Communication, science of communication, organizational communication and its relationship with other concepts, the effects of organizational communication on institutional identity and image, the relationship between communication, human resources and total quality management, organizational productivity and concepts of organization are studied respectively in this paper. In the last section, the examples are given from 3 different companies which are Arkas, Adana Metro Project Consortium, Digiturk and organizational communication qestionnaires are analyzed. In this comparative evoluation, some suggestions are made in order to provide effective organizational communication. Inthe result of this research, it is found that the effective organizational communication is the most important factor for the organizations' productivity.
Keywords: Genel yönetim; Iletişim Örgütsel-işletmeler; İletişim; Örgüt Yapısı-verimlilik; Yürütmenin yönetimi