Primer İmmün Yetersizliklerde COVID-19 hastalığı ya da COVID-19 aşılarının ortaya çıkardığı immün yanıtların araştırılması - ÖZEN, AHMET OĞUZHAN (My University, 2023)
Giriş-Amaç: Primer immün yetmezlikler etkilenmiş bireylerde enfeksiyöz patojenlere karşı risk oluşturur. Her bir PİY alt sınıfı bağışıklık sisteminin ayrı bir elemanını etkiler ve farklı mikroorganizmalara verilen immün yanıtlar kusurludur. COVID-19 pandemisi PİY hastalarında normal populasyona göre artmış mortalite ve morbiditeye yol açar. Bu çalışmada SARS-CoV-2 aşılamasına PİY olgularının verdiği antikor yanıtı araştırılmıştır. Metod: Aşılama öncesi, ilk doz aşıyı takiben ve sonraki aşı dozları sonrası hastalardan toplanan ve dondurulan serum örneklerinden SARS-CoV-2\"ye karşı özgün antikor miktarı immünosorbent tahlili (ELISA) kitleri ile kantifiye edilmiştir. Bulgular: Bazı olgularda aşı öncesi özgün antikor tespit edildi. Genel olarak aşı cevabı 2. ve sonraki dozları takiben ortaya çıkarken bazı olgularda ilk doz sonrası da antikor titresinde bir artış görünebilmekteydi. PİY alt grupları ve özgün moleküler bozukluklar değerlendirildiğinde farklı PİY gruplarında yanıtlı ve yanıtsız olgular vardı. Kombine immün yetmezliklerden (KİY) GIMAP5 ve nakil yapılmış DOCK8 olgularında aşı yanıtları yeterli iken ICOS eksikliğinde aşı yanıtı saptanmadı. Hümoral İY’lerde bir grup olguda aşı sonrası hiç yanıt elde edilemezken diğerlerinde orta düzey ya da kuvvetli antikor yanıtı gözlendi. İmmün disregulasyon olgularında genel olarak aşı cevabı vardı. Sonuç: Pek çok PİY olgusunda SARS-COV2 aşısı ile özgün antikor yanıtı elde edilebilmekte olup bu hasta grubunda genel olarak aşılama önerilmelidir. Bruton agamaglobulinemisi ve YDİY’li olgularda beklendiği üzere özgün antikor yanıtı gözlenmemiştir. Çalışmamızın devam eden safhasında laboratuar ortamında SARS yüzey proteinleriyle uyarımı sonrası T-Hücre yanıtlarına ve sitokin değerlerinin tespiti sağlanıp belirli sonuçlara ulaşılması hedeflenmektedir. Böylelikle, bulgularımız PİY olgularında aşılama yaklaşımına ışık tutacaktır.
Keywords: Sağlık Bilimleri; Health Sciences; Klinik Tıp (MED); Clinical Medicine (MED); COVID-19; Primer İmmün Yetmezlik; ELISA; Kombine İmmün Yetmezlik; Yaygın Değişken İmmün Yetmezlik