Petrol sermayesi ve uluslararası ilişkiler: 1973 sonrası körfez ülkeleri örneği - Özev, Muharrem Hilmi (My University, 2010)
Petrol Gelirleri, Körfez Ülkeleri, Kimlik Politikaları ÖZET PETROL SEMAYESİ VE ULUSLARARASI İLİŞKİLER: 1973 SONRASI KÖRFEZ ÜLKELERİ ÖRNEĞİ 1973 petrol krizi ile birlikte petrol fiyatlarının yükselmesinin ardından Körfez ülkelerinin petrol gelirlerinde ciddi bir artış görülmüştür. Bu gelir artışı iç siyaseti etkilediği kadar, bölge ve dünya siyasetinde de Körfez ülkelerine reel politik ve ekonomik anlamda merkezi bir konum kazandırmıştır. Petrol gelirleri sayesinde ortaya çıkan ekonomik ve siyasi gücün nasıl yönlendirileceği ve bu gelirlerinin son durağının neresi olacağı gibi soruların cevabı ekonomik ve siyasi koşullar ile kimliklerden kaynaklanan kaygılar tarafından belirlenmiştir. Bu çalışma çıkar-kimlik etkileşimi çerçevesinde düşüncelerin, ideolojilerin, kültürün, güvenlik ve beka kaygılarının ama hepsinden önemlisi petrol gelirlerinin Körfez ülkelerinin 1993-1990 arası dönemdeki politikalarını nasıl ve ne yönde etkilediğini belirlemeyi amaçlamıştır. Wealth, GCC Countries, Identity Politics

OIL WEALTH AND INTERNATIONAL RELATIONS: THE CASE OF GCC COUNTRIES AFTER 1973 With the dramatic rise in oil prices after the 1973 oil crisis, oil revenues in the Gulf Countries increased significantly. This increase in revenues have not only influenced the internal politics of the GCC countries but also brought this countries in a central location regionally and globally in terms of reel politics and economics. How the emerging power which aroused thanks to oil revenues would be directed? Where would be the last stop of this huge accumulation? The answers to these questions are determined by the concerns arising from economic and political conditions and identities. This study aims to identify how and in what directions ideas, ideologies, culture, security and survivability concerns influenced the policies of the Gulf countries in the period from 1993-1990.
Keywords: Körfez Ülkeleri; Ortadoğu_Siyaset ve Yönetim; Petrol; Uluslararası İlişkiler