Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi öğrencilerinde periodontal sağlığın değerlendirilmesi - Kınacı, Anıl (My University, 2011)
1. ÖZET Diş hekimliği öğrencilerinin ağız sağlığı davranış ve düşünceleriyle örnek olmaları beklendiğinden, ağız diş sağlık durumunun ve alışkanlıklarının tespiti önemlidir. Çalışmamızın amacı, Marmara Üniversitesi’nde okuyan diş hekimliği öğrencilerinin periodontal ve dental durumlarının, ağız sağlığı davranış ve düşüncelerinin belirlenip bunların cinsiyet, sınıf düzeyi ve alışkanlıklara göre farklılıklarının saptanmasıdır. Araştırmamıza 538 öğrenci katıldı. Anket formlarının doldurulmasını takiben anamnez alındı, klinik muayene ve periodontal ölçümler yapıldı. Öğrencilerin %83.3’ünün günde 2 kere veya daha fazla diş fırçaladığı ve diğer gruplarla karşılaştırıldığında bu alışkanlığın; kız, sigara içmeyen ve ayrıca klinik öğrencilerde daha yüksek olduğu bulundu (p≤0.001). Öğrencilerin %23’ünün sigara içtiği ve bu oranın klinik öğrencilerinde ve erkek öğrenciler arasında anlamlı derecede yüksek olduğu bulgulandı (p<0.01). Ortalama plak indeksi (P.İ.) 1.09±0.22, gingival indeks (G.İ.) 0.91±0.19, sondalamada kanama (S.K.) % 14.09±10.18, sondalama derinliği (S.D.) 2.17±0.24 mm, klinik ataşman kaybı (K.A.K.) 0.12±0.17 mm, eksik diş sayısı 0.52±1.05 ve çürük diş sayısı 2.89±2.79 olarak saptandı. Preklinik öğrencilerinin ortalama G.İ. ve S.D. klinik öğrencilerine oranla anlamlı derecede yüksek, ortalama S.K. ve K.A.K. değerleri ise düşük bulundu (p≤0.05). Kız öğrencilerin ortalama P.İ., G.İ. S.K., S.D. değerleri erkek öğrencilerden anlamlı derecede düşük bulgulandı (p≤0.05). Sigara içen öğrencilerin ortalama P.İ., S.K. ve K.A.K. değerleri içmeyenlere oranla anlamlı derecede yüksek bulgulandı (p<0.01). Öğrencilerin %67’sinin düşük fiziksel aktiviteli olduğu ve bu öğrencilerin ortalama S.K. ve S.D. değerlerinin orta veya şiddetli fiziksel aktiviteli öğrencilerden anlamlı derecede yüksek olduğu bulgulandı (p≤0.05). Sonuç olarak, öğrencilerin 1. sınıftan başlayarak kapsamlı ağız hijyen ve sigaranın olumsuz etkilerine yönelik eğitimleri alması gerektiğini düşünmekteyiz. jyeni, diş hekimliği öğrencisi, epidemiyoloji, periodontal hastalık, periodontal indeksler. 2.

Evaluation of Periodontal Health of the Students in Marmara University Faculty of Dentistry. Since the dental students are expected to be a good example with their oral health behaviours and attitudes, to determine their oral health status and attitudes are important. The aims of our study are to assess the periodontal and dental status, and oral health behaviours and attitudes of dental students in Marmara University and also to identify the differences according to gender, level of education and habits. A total of 538 students were willing to participate to the study. After filling out the questionnaire forms, anamnesis were taken, then clinical examination and periodontal measurements were carried out. Brushing teeth 2/ more times a day was found in 83.3% of the students. This habit, compared to other groups, was found in higher percentage in female, non-smoker, and also in clinical students (p≤0.001). Smoking percentage was 23% among all students. The percentage of smoking was higher in clinical and male students (p<0.01). The mean plaque index (P.I.) of the students was 1.09±0.22, gingival index (G.I.) 0.91±0.19, bleeding on probing (B.O.P.)% 14.09±10.18, probing depth (P.D.) 2.17±0.24 mm, clinical attachment loss (C.A.L.) 0.12±0.17 mm, the number of missing teeth 0.52±1.05 and the decayed teeth 2.89±2.79. The mean G.I. and P.D. were higher but B.O.P. and C.A.L. levels were lower in the preclinical students than the clinical students (p≤0.05). The mean P.I., G.I., B.O.P., and P.D. were lower in female than male students (p≤0.05). The mean P.I., B.O.P. and C.A.L. levels were higher in smokers than non-smokers (p<0.01). The low physical activity was found in 67% of the students. These students had higher mean B.O.P. and P.D than moderate/ high physically active ones (p≤0.05). In conclusion, students should have a comprehensive programme on oral hygiene and negative effects of smoking starting from their first year of education. Key Words: Dental student, epidemiology, oral hygiene, periodontal disease, periodontal indexes.
Keywords: Periodontoloji