Mülkiyetin devri dışındaki özelleştirme yöntemleri - Karadeniz, Hasan (My University, 2010)
Hukuk, Özelleştirme ÖZET Bu çalışmada özelleştirme uygulamalarında mülkiyetin özel sektöre devredilmesi haricinde kullanılabilecek yöntemler üzerinde durulmuştur. Söz konusu yöntemler incelenirken öncelikle özelleştirme kavramı hakkında bilgilendirme yapılarak Anayasa Mahkemesi tarafından özelleştirme mevzuatına ilişkin verilen kararlarda belirlenen temel ilkeler ile 4046 sayılı Özelleştirme Uygulamaları Hakkında Kanun’da belirlenen özelleştirme işlemlerine ilişkin ilkelere değinilmiştir. Çalışmada Mülkiyetin Devri Haricindeki Özelleştirme Yöntemleri olarak a.Sınırlı Ayni Hak Tesisi b.Kiralama c.İşletme Hakkının Devri d.Gelir Ortaklığı Modeli e.Franchising Sistemi f.Yönetim Devri g.Know-How Sözleşmeleri h.Yeni Şirket Kurulması i.Finansal Kiralama Yöntemi j.Ortak Girişim-Joint Venture işlemlerinin genel özellikleri ve özelleştirme uygulamalarında kullanılabilirlikleri tartışılmıştır. Ayrıca söz konusu yöntemlerin özelleştirme uygulamalarında kullanılmak sureti ile atıl durumda bekleyen kamusal değerlerin ekonomiye kazandırılmasının gereği saptanmıştır. Law, Privatization

This study is focused on privatization methods that can be used other than transfer of property. These methods are being examined; firstly informed about the concept of privatization; right after informed the basic principles stated in the Constitutional Court decisions about the privatization legislation. Additionally informed principles of privatization operations have been mentioned Law on Privatization Applications (Law No 40406). In The study Privatization Methods Other Than Transfer Of Ownership focused on a.Establishment of limitations property rights b.Renting c.Transfer of operating Rights (TOOR) d.Model of revenue partnership e.Franchising f.To turn over the management g.Know-How Agreement h.Company Establishment i.Leasing j.Joint Venture In the study general features and availability of this applications to be used as a method of privatization, are discussed. Additionally the importance of these applications to be used as a method of privatization has been determined.
Keywords: Hukuk; Kamu Hukuku; Özelleştirme