İşletmelerde kalite güvence sisteminin stratejik başarıya etkileri ve bankacılık sektörü üzerine bir araştırma - Tosun, Güler (My University, 2000)
Sürekli değişen çevre ve artan rekabet şartları, işletmelerin sürekli olarak değişen koşullara uyum sağlamasını ve rekabet yaratmasını gerekli kılmaktadır. Bugün işletmeler kolayca birbirlerini takip ve taklit edebilir durumdadır. Bu durumda işletmelerin rekabet edebilmek için yeni araçlar geliştirmeleri kaçınılmazdır. Bu araçlardan biri, işletmelerin kalite güvence sistemlerini kurmaları; bir diğeri de stratejik yönetim gereğidir. Bu tezin inceleme konusu; işletmelerde kalite güvence sisteminin stratejik başarıya etkileridir. İşte bu noktada işletmelere yol gösteren bu çalışmamız, etkin kurulan bir kalite güvence sisteminin, işletmede stratejik başarıyı sağladığını göstermektedir. Çalışmamızda genel hipotezimiz; etkin bir kalite güvence sisteminin işletmenin stratejik başarısını sağladığı yönündedir. Ancak stratejik başarının sağlanması için, destekleyici unsurların bulunması gereği gözardı edilmemelidir. Bu doğrultuda stratejik kavramların belirlenmesi ve tüm organizasyon çapında paylaşımı, etkin bir organizasyon yapısının oluşturulması, bölümlerarasında koordinasyon sağlanması ve tüm bunların etkili bir liderle yönlendirilmesi gerekmektedir. Osmanlı Bankası A.Ş.'de yapılan örnek olay sonunda temel bulgularımız aşağıdaki gibidir: Kalite güvence sistemi, işletmede stratejik kavramların belirlenmesi, kalite politikasının tüm organizasyon çapında paylaşımı, eğitim faaliyetleri, örgüt kültürünün etkinliğini arttırması, katılımcılığı sağlaması ve iletişim arttırması, vb. nedenlere bağlı olarak çalışanların tatminini arttırmıştır. Kalite güvence sistemi, kalite politikasına bağlı ürün ve hizmet geliştirme ve müşteriye yönelik diğer hizmetler neticesinde müşteri memnuniyetini arttırmış, topluma fayda sağlamıştır. · Kalite güvence sistemi ciro gelişimi vb. sağlayarak; işletmenin finansal göstergelerine olumlu etkide bulunmuştur. Ancak sonuç olarak, günümüz rekabetçi ortamında ayakta kalabilmek için işletmelerin mutlaka sistemlerini geliştirmeleri ve gelecekteki gündemi belirleme çabası içerisinde bulunmaları gerekmektedir. Gerçek başarı ancak bu şekilde mümkün olabilecektir. THE EFFECTS OF QUALITY ASSURANCE SYSTEM TO STRATEGIC SUCCESS IN ORGANIZATIONS AND A THESIS

ON BANKING SECTOR Perpetual changing environment and increasing competition conditions require that organizations should adapt themselves against rapid changes and create competitions. Today organizations easily follow and imitate the changes at each other. In this case, for organizations to compete, developing new tools becomes inevitable. Two of these methods are building quality assurance system and the necessity of strategic administration. The subject of this thesis; Effects of quality assurance system in organizations to strategic success. At this point, this study which guides to organizations proves that a well-formed quality assurance system provides strategic succes in an organization. Our general hypothesis in the thesis is a well-formed quality assurance system plays a great role in the success of an organization . But to do this, the necessity of supporting factors should be taken into consideration. In this direction, determination of strategic concepts, and sharing of them in organizational scale, forming of an effective organization structure, providing coordination between departments should be combined under the leadership of a manager. The result of our survey conducted at Ottoman Bank and our fundamental findings are as follows. · Quality assurance system increased the satisfaction of employees. Because; determination of strategic concepts in organizations, sharing of quality policy in organizational scale, education activities, enhancing of organization culture, providing participitation and increasing communication have caused this satisfaction to be formed. · As a result of improvement in product and services which are dependent on quality policy and because of other services with respect to customers, quality assurance system has increased the customer satisfaction and provided benefit for community. · Quality assurance system has a positive effect on organization's financial indicators by providing increase in endorsement. In conclusion, organizations should develop their systems and make effort in determining the agenda to remain standing. The real success becomes possible if this condition meets.
Keywords: Kalite Güvenliği_İşletmeler