Fiber optik polarizasyon algılayıcı ile hassas yüksek akım ölçüm sistemi - Çıkar, Ozan (My University, 2012)
Fiber Optik Akım Sensörü Optik sistemlerin ve fiber teknolojinin gelişmesi sensör teknolojisinde de gelişmeler meydana getirmiştir. Işığın parçacık özellikli olması ve dalga boyunun oldukça küçük olması çok yüksek duyarlıklı sönsörlerin yapılmasını sağlamıştır. Bilinen sistemler hem tehlikeli olmakta hem de çok yüksek yalıtım maliyetleri ortaya çıkarmaktadır. Bu tez çalışmasında fiber optik akım sensörünün fiziksel temeli olan Sagnac olayı ve faraday etkisi anlatılmıştır. Daha sonra fiber optik akım sensörü çeşitleri, bunların avantaj ve dezavantajları anlatılmıştır. Uygulama olarak çok yüksek akımların hassas ve hızlı ölçülmesinde yüksek performansa sahip interferometrik açık döngü (open-loop) fiber optik bir akım sensörü gerçekleştirilmiştir. Yapılan akım sensörü farklı akım değerlerinde test edilerek duyarlılığı ve dinamik çalışma aralığı tespit edilmiş, eksiklikleri ve sorunları ortaya konmuştur.

FIBER OPTİC CURRENT SENSOR The improvements achieved in the fiber optic systems caused advancement in sensor technologies. It is possible to manufacture very sensitive sensors, since light has both partical and wave nature and also it’s wave length is very small. New technologies which are made with Fiber Optics are more safety and cheaper. This was because why we use Fiber Optics. In this thesis, firstly, the physical principles of fiber optic current sensor which are called the Sagnac effect and Faraday effect has been explained. Then the conventional fiber optic current sensors have been compared. Advantages and disadvantages have been given. For application, fiber optic current sensor with Sagnac interforometer has been designed and set up. It has been tested with different current values. Its performance, sensitivity and dynamic range were calculated. Its advantages and problems which we encountered have been explained in the conclusion.
Keywords: Akım; Elektrik Eğitimi; Elektronik; Fiber Optik