Kronik kalp yetersizliği olan hastaların hastaneye yeniden yatışları ile ilaç ve diyete uyumları arasındaki ilişki - Sönmez, Emel (My University, 2011)
Kronik Kalp Yetersizliği Olan Hastaların Hastaneye Yeniden Yatışları İle İlaç ve Diyete Uyumları Arasındaki İlişki Bu araştırma, kronik kalp yetersizliği (KKY) olan hastaların, hastaneye yeniden yatışlarıyla ilaç ve diyete uyumları arasındaki ilişkiyi saptamak amacıyla tanımlayıcı, analitik ve kesitsel olarak planlandı. Araştırmayı; en az 6 ay önce KKY tanısı konulmuş, bilinci açık, 18 yaş üzeri, araştırmaya katılmaya gönüllü ve istekli olan, 80 hasta oluşturdu. Araştırmaya başlamadan önce 20 hasta üzerinde pilot çalışma yapıldı. Veriler, İlaca Uyum Hakkındaki İnançlar Ölçeği (İUHİÖ), Diyete Uyum Hakkındaki İnançlar Ölçeği (DUHİÖ) ve Anket Formu ile toplandı; frekans, yüzde, ortalama, standart sapma, pearson ki-kare ve kruskal wallis testi ile değerlendirildi. Hastaların, yaş ortalaması 64.18±14.20 olup, taburculuktan sonraki ilk altı ay içinde, yeniden hastaneye yatış oranı %78.8 olarak bulundu. Hastaneye en fazla yeniden yatış sayısı (%66.3), 2 ile 3 kez arasında olmaktadır. Hastaların, hastanede kalış sürelerinin en fazla (%62.5), 3 ile 15 gün arasında değiştiği saptandı. İUHİÖ'nin engel alt boyutu toplam puanı ile hastaneye yeniden yatış sayıları arasında fark bulundu (p=0.02). İlaca uyumda engel davranışlarını daha fazla benimseyen hastaların, hastaneye daha fazla yattığı belirlendi. Diyete uyumun ise, hastaneye yeniden yatışları etkilemediği saptandı (p>0.05). Sonuç olarak; hastaların ilaç tedavisine olan uyumlarının hastaneye yeniden yatışları azalttığı, diyete uyumun ise etkilemediği belirlendi. Anahtar Sözcükler: Kronik kalp yetersizliği, hastaneye yeniden yatış, ilaca uyum, diyete uyum.

The Relationship Between Re-hospitalization and Medication and Dietary Compliance in Patients with Chronic Heart Disease This research is planned as a descriptive, analytical and cross-sectional study in order to determine the relationship between re-hospitalization and medication and dietary compliance in patients with chronic heart failure (CHF). The study enrolled 80 patients, who had diagnosis CHF at least 6 months ago, were conscious and were at legal age and were volunteer to participate to the study. Before current study was commenced, a pilot study was conducted on 20 patients. Data was collected with The Beliefs About Medication Compliance Scale (BMCS), The Beliefs About Dietary Compliance Scale (BDCS) and questionnaire; the data was assessed with frequency, percentage, mean, standard deviation, Pearson chi-square and Kruskall Wallis test. Mean age of patients was 64.18 ±14.20 years and the rate of re-hospitalization within six months following discharge was found as 78.8%. The most common period of re-hospitalization (66.3%) was between 2 month and 3 months. It was found that patients' maximum duration of hospitalization (62.5%) ranged between 3 day and 15 days. A difference was found between total score obtained from the barrier sub-dimension of BMCS and the number of re-hospitalization (p=0.02). It was found that in Medication compliance, the number of hospitalization was higher in patients who adopted barrier behaviors more. It was also found that dietary compliance did not influence the re-hospitalizations. In conclusion, it was found that compliance of patients to the medication decreased the events of re-hospitalization, but they did not influence the dietary compliance. Chronic heart failure, re-hospitalization, medication compliance, dietary compliance.
Keywords: Kronik Kalp Yetersizliği; Tedavi_Kalp Hastalıkları