Kur’an-ı Kerim’de toplumsal tipolojiler - Altay, Abdusselam (My University, 2011)
İnsanı yaratan Allah onu en iyi bilip, davranış ve genel karakter yapısını da ayetlerde ifade etmiştir. Her insan farklı mizaç, huy, karakter, özellik, davranış ve yapıya sahiptir. İnsan için insana inen Kur’an-ı Kerim’de toplumların oluşması, aralarındaki ilişkiler, medeniyet kurması, sosyal değişimlere uğraması, dağılması ile ilgili çok sayıda ayeti kerime bulunmaktadır. Ayetlerede insanın başta tek bir toplum -Hz. Adem ve Havva- olarak yaratıldığı, sonra bölünüp, farklılaşmaya ve gruplara ayrıldığı belirtilmektedir. Toplumun gruplara ayrılması ırkî, ideolojik, zihni faktörlerden kaynaklandığı ayetlerde belirtilmektedir. Kur’an-ı Kerim insanların benzer yönleri ve taraflarının olmasının yanında farklı yön ve taraflarının da olduğunu belirtmesi ve toplumların kabile ve şubelere ayrılamsını tearüf- tanışma- için olduğunu belirtmiştir. Biz de bu tezimizde insanlar için inen Kur’an-ı Kerim’in toplumları grup ve kategori olarak nasıl ayırdığını inceleme çalıştık. Kur’an-ı Kerim dini gayelerle emirlerle birlikte muhtelif insan tiplerini de tasvir etmiş, her toplum ve her kuşaktaki insanlar arasında bu tiplerin daima var olduğunu bildirerek yeryüzünde var olmuş her insanın prototipini bizlere sunmuştur. Insanın şahsiyet kazanmasında anne ve babanın genlerinin etkili olması yanında sosyal çevre ve eğitim de etkili olmaktadır. Kur’an-ı Kerim’de Toplumsal Tipolojiler adını taşıyan bu araştırmamızda insan tiplerinin ayetlerde grup ve kategorilere ayrılmasını ele almaya çalıştık.

Kur'an-ı Kerim'de Toplumsal Tipolojiler Communal Typologies In Holy Quran This thesis is composed of three Chapters, Conclusion and Bibliography. In Introduction we dealt with the topic, aim, importance, hypothesis, method, and key terms of the thesis. In the first chapter we dealt with social group, social categories, social crowd, terms in Sociology. In the second chapter we dealt with social group, social categories in Quran, in this framework we divided social group phrases into two categories as a neighborhood and relationship in Quran. The phrases derived from relationship are family, clan, tribe, and nation. The phrases derived from neighborhood city, country etc. In the third chapter we examined social categories in Quran as the types who are in a right way, the types who are in a wrong way, the types who are known the types whose weak properties were given from birth and polytheist. In conclusion there are some phrases as social group and social categories in Quran.
Keywords: Din Sosyolojisi