Femur boynu yerleşimli kemik lezyonlarının büyüklüğü ile patolojik kırık riski arasındaki ilişkinin belirlenmesi - Çaypınar, Barış (My University, 2012)
ZETiv 1GİRİŞ1 1.1Çalışmanın Amacı3 2GENEL BİLGİLER4 2.1Anatomi Ve Biyomekanik4 2.1.1Femur Üst Ucunun Kemik Yapısı4 2.1.2Kalça Eklemi6 2.1.3Femur Başı ve Boynunun Beslenmesi9 2.1.4Kalça Eklemi Hareketleri10 2.1.5Kalça Biyomekaniği11 2.1.6Kinematik Özellikler15 2.1.7Kırık gelişmiş kalçanın biyomekaniği16 2.2Metastatik Lezyonlar16 2.2.1Lezyonlarda Terminoloji ve Tanımlama16 2.2.2Metastatik Lezyonlar17 2.2.3Kemik Metastazlarının Oluşumu18 2.2.4Osteolitik Kemik Metastazlarının Patogenezi19 2.2.5Osteoblastik Kemik Metastazlarının Patogenezi20 2.2.6Metastazlarda Tanı21 2.2.7Kemik Metazlarında Tanı ve Takibinde Kullanılabilecek Belirteçler21 2.2.8Kemik Metastazlarında Görüntüleme ve Tanısı22 2.2.9Metastazlarda Tedavi23 2.3Patolojik Kırık Riski ve Fiksasyon Kararı29 3GEREÇ VE YÖNTEM33 4SONUÇLAR43 5TARTIŞMA47 6KAYNAKLAR55

Tanı tedavi ve tarama yöntemlerindeki gelişmeler sonucu kanserli hastaların sağkalım süreleri ve metastazlar artmaktadır. Uzun kemik metastazlarında patolojik kırık riskini değerlendirmek ve tedavi planına karar vermek için 1989 yılında Mirel'in önerdiği skorlama sistemi hala geçerliliğini korumaktadır. Ancak Mirelin spesifitesi %33’dür. Damron ve arkadaşları bunun nedeninin, Mirel sınıflamasında lezyonun tüm çapa oranının <1/ 3, 1/ 3-2/ 3, >2/ 3 aralıklarıyla değerlendirilmesi yani yaklaşık %33 gibi geniş aralıklarla sınıflandırılması olabileceğini belirtmişlerdir.(5) Uzun kemiklerde oluşan patolojik kırıkların yaklaşık 2/ 3’ü femurdadır (60,61). Proksimal femurdaki patolojik kırıkların %50’si boyunda, %30 subtrokanterik, %20 intertrokanterik bölgede olmaktadır (78). Anatomi ana bilim dalından alınan 21 insan kadavra femur kemiğinin boyun bölgelerinde metastaz benzeri lezyonları deneysel olarak oluşturup aksiyel kompresyon uygulayarak defekt büyüklüğü ile patolojik kırık ilişkisini araştırdık. %35 ve %45 defekt olan yüklenmelerde 600 newtona kadar hiçbir kemikte kırılma olmadı. 3 kemikte %55 defekt varlığında 600 newtona ulaşmadan kırılma oldu. Bu 3 kemikte (%14) kırılma ortalama 455 newtonda gerçekleşti. 18 kemikte (%86) %55 defektte 600 newtonluk yüklenmede kırılma olmadı ve yüklenme devam ettirildi. En çok 2800 Newton en az 750 Newtonda kırılma oldu. Ortalama 1270 Newtona kadar %55 defektli 18 keSUMMARY As a result of improvement in screening, diagnosis and treatment methods, survival times of patients with cancer and metastases increase. The scoring system proposed by Mirel in 1989 remain valid to decide the treatment plan and assess the risk of pathologic fracture of long bone with metastases. However the scoring system of Mirel has a specificity of %33. Mirel’s scoring system classify the lesion diameter ratio as <1/ 3, 1/ 3-2/ 3, >2/ 3 ranges, approximately %33 intervals. Thats why Damron et al reported that low specifity can cause from wide intervals. Approximately 2/ 3 of the pathological fractures of long bones consists of femur. %50 of the pathological fractures of the proximal femur occur in the neck region, %30 subtrochanteric, %20 intertrochanteric region . We investigated the relationship between the defect size and the risk of pathological fractures by creating metastasis-like lesions experimentally in the femoral neck regions of the 21 human cadaveric femoral bone taken from the department of anatomy. No bone fracture happened with %35 and %45 defect until 600 newton compression. Presence of %55 defect, 3 bone fractures happened before reaching 600 newton. The average fracture had occured in 455 newtons in these 3(%14) bones. In the compression of 600 newton, 18 (%55) bones did not broken and loading continued. The breakage occured between 2800 newton and 750 newton. 18 bones with %55 defekt resisted average of 1270 newton. ANAHTAR SÖZCÜKLER (Femoral neck predicting pathological fracture mik dayandı.
Keywords: Ortopedi ve Travmatoloji