Teknolojik gelişmeler ve yenilik hareketleri çerçevesinde; Osmanlı Devleti’nde sefer organizasyonunda değişiklikler - Tomak, Mehmet Mükerrem (My University, 2020)
Bu çalışma Osmanlı Devleti’nin kuruluşundan yıkılışına kadar geçen süreçte askeri teşkilatının sefer organizasyonu özelinde yapılanmasını ihtiva etmektedir. Sefer Organizasyonu, devletin tüm idari, askeri ve sosyal yapılarının seferde yapmaları gereken faaliyetler ile bu faaliyetleri bir bütünün parçalarını oluşturur şekilde organize olabilmeleridir. Sefer Organizasyonu, askeri lojistik, iâşe-ikmal faaliyetleri, finansman gibi birçok hususu ihtiva etmektedir.Bu tez çalışmasında Osmanlı Devleti’nin yenilik ve teknolojik değişmeler karşısında askeri teşkilatının yapılanmasını, ordusunun kullandığı silahların değişimini açıklayarak lojistik faaliyetler kapsamında sefer organizasyondaki değişikler ve bunu nasıl gerçekleştirdiği hususu ele alınmıştır. Üç bölümden oluşan tezin ilk bölümünde; Osmanlı Devleti’nin askeri teşkilat yapısı ve bu teşkilatın seferdeki yönetimi ile sefer organizasyonu kapsamında iaşe tedariki, tevzi, beslenme, sefere öncesi hazırlıklar ve seferberlik, cephane ve mühimmat tedariki, askerlerin gidecekleri yol güzergâhları, menziller, vasıtalar ve bunların finansman yöntemleri ele alınmıştır. Bu sayede Osmanlı Devleti’nin askeri başarılarındaki lojistik desteğin önemi anlaşılacaktır.İkinci bölümde, Osmanlı Devleti’nin askeri ve idari alanda yenilik yapma ihtiyacının farkındalığı, yapılan ıslahatların ihtiyaçlara göre gelişim ve uygulanma süreçleri ile top, tüfek ve makineleşme teknolojisindeki değişmelerin süreçleri ele alınmıştır. Bununla yeniliklerin ve teknolojik değişimlerin Osmanlı Devleti üzerindeki etkilerinin önemi açıklanmaya çalışılmıştır.Üçüncü bölümde ise, Osmanlı Devleti’nin değişen askeri teşkilat yapısı ve gelişen teknolojilerle ordusunu teçhiz etme çabası ve sefer organizasyonu kapsamında teşkilatlanması ele alınmıştır. Bu bölümdeki amaç ise Osmanlı Devleti’nin yeni askeri teşkilat düzenine ile teknolojik değişimlere uyum sağlama süreci ve lojistik faaliyetlerindeki değişimin açıklanmasıdır.

This work includes the establishment of the military organization in the process from the founding of the Ottoman Empire to its destruction. The Campaign Organization is that all administrative, military and social structures of the state can organize these activities in a way that forms parts of a whole with the activities they need to do at once. The Expedition Organization contains many issues such as military logistics, food-supply activities, financing.In this thesis study, the structure of the Ottoman Empire in the face of innovation and technological changes, the exchange of weapons used by the army, the changes in the expedition organization and how it carried out this was discussed. In the first part of the three-part thesis; Within the scope of the military organizational structure of the Ottoman Empire and the expedition organization with the administration of this organization, the supply of food procurement, possession, nutrition, pre-expedition preparations and mobilization, ammunition and ammunition supply, the routes, ranges, vehicles and their financing methods were discussed. In this way, the importance of logistical support in the military achievements of the Ottoman Empire will be understood.In the second part, awareness of the need of the Ottoman Empire to innovate in the military and administrative sphere, development and implementation of the reclamations according to the needs, and the processes of changes in artillery, rifle and mechanization technology are discussed. With this, it has been tried to explain the importance of the effects of innovations and technological changes on the Ottoman Empire.In the third part, the ottoman state's efforts to identify its army with changing military organizational structure and evolving technologies and its organization within the scope of the expedition organization were discussed. The aim of this section is to explain the process of adapting to the new military organization order of the Ottoman Empire and technological changes and the change in logistics activities.
Keywords: Askeri Lojistik; Askeri Teşkilat; Finance; Food; History; İaşe; İkmal Military Logistics; Maliye; Military Organization; Supply; Tarih