Şehirler diplomasisi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi örneği - Çalışkan, Merve Deniz (My University, 2019)
Küreselleşme sürecinde ulus-devletin sorgulanır hale gelmesi ve zayıflaması, bilgi teknolojileri ve iletişim ağlarının gelişimi ile birlikte şehirlerin ve yerel yönetimlerinin uluslararasılaşmasını doğurmuştur. Yerel yönetimler, yerel dış politikaları doğrultusunda şehir diplomasisi yürütmekte ve şehirlerinin çıkarlarını uluslararası alanda savundukları gibi şehirlerarası dayanışma sağlayarak küresel barışa ve sorunların çözümüne katkı sağlamaktadırlar. Şehir diplomasisi alanında Türkçe kaynak yetersizliği tez çalışmasının motivasyonel zeminini oluşturmaktadır ve tez çalışması şehir diplomasisi kavramı üzerinden kurgulanmıştır. Bu bağlamda tez çalışmasının amacı, şehir diplomasisinin kavramsal çerçevesini oluştururken şehirlerin diplomasi alanındaki potansiyel rollerini ortaya koymak ve İstanbul Büyükşehir Belediyesinin şehir diplomasisi alanındaki durumunu analiz etmektedir. Çalışmanın oluşturulmasında nitel araştırma yöntemi kullanılmış ve durum çalışması gerçekleştirilmiştir. Çalışma sırasında kavramsal çerçeve için yerli ve yabancı birincil ve ikincil yazılı kaynaklardan, İBB örneği için ise İBB meclis kararlarından ve arşiv verilerinden yararlanılmıştır. Bu tez çalışması sonunda, şehir diplomasisine kavramsal bir bakış sağlanmış; şehir diplomasisinin gelişimi, uygulama araçları ve boyutlarının neler olduğu ve Türkiye’nin en köklü ve büyük yerel yönetimi olan İstanbul Büyükşehir Belediyesinin şehir diplomasisi alanındaki faaliyetleri örnekleriyle incelenmiştir. İleriki çalışmalar ve geliştirmeler için öneriler sunulmuştur.

In the process of globalization, the nation-state has begun to be questioned and weakened. That’s led to the internationalization of cities and local governments along with the development of information technologies and communication networks. Local governments carry out diplomacy in accordance with their local foreign policies and contribute to the solution of global problems and peace-building by providing inter-city solidarity, as well as defending the interests of their cities internationally by a joint of city diplomacy. The lack of academic Turkish resources in the field of city diplomacy constitutes the motivational basis of the thesis study which is built on the concept of city diplomacy. In this context, the aim of the thesis study is to create the conceptual framework of city diplomacy, to reveal the potential roles of cities in the field of city diplomacy and to analyze the status of Istanbul Metropolitan Municipality in the field. The qualitative research method was used and the case study model was carried out in the thesis study. During the study, primary and secondary written sources were examined for the conceptual framework. IMM council decisions and archive data were utilized for the case study. In the conclusion, a conceptual overview of city diplomacy was provided; the development of city diplomacy, the tools, and dimensions of the application and the city diplomacy activities of Istanbul Metropolitan Municipality which is Turkey’s oldest and largest local government, were scrutinized. Suggestions for future studies and potential improvements were offered.
Keywords: Cities and towns; City Diplomacy; Diplomacy; Diplomasi; Istanbul; İstanbul; Kentler ve kasabalar; Local Foreign Policy; Local government; Şehir Diplomasisi Local Government; Yerel Dış Politika; Yerel yönetim; Yerel Yönetimler