21. yüzyılın ilk on yılında estetik cerrahinin yükselişi: ABD örneği - Sevim, Seçkin; Aydın Sevim, Bilgen (My University, 2014)
Plastik cerrahinin bir alt dalı olan estetik cerrahi, insanın kendini bedensel olarak da yeniden yaratmasını mümkün kıldı. Herkes estetik cerrahinin vadettiği, popüler kültürün ve medyanın her gün yüzlerce kanaldan sergilediği ideal güzelliğe ulaşmaya çalışıyor. Estetik cerrahinin hızlı yükselişinin değerlendirildiği bu çalışmanın temel argümanlarından biri seksüel seçilim yasasıdır. Seksüel seçilim olgusu göz ardı edilirse 21. yüzyılın ilk on yılında estetik cerrahinin hızlı yükselişinin nedenlerini açıklama çabası eksik kalacaktır. Vücutta cerrahi estetik operasyonların yoğunlaştığı bölgeler bunun göstergesidir. ABD’deki estetik operasyonlara ilişkin istatistikî veriler, beden konusunda geniş bir kitle tarafından kabul edilen estetik ölçütlerin varlığını desteklemektedir. 21. yüzyılda estetik cerrahinin yarattığı mucize, seksüel seçilimin en önemli parametrelerinden biri olan yaş olgusunu ciddi biçimde göreceli hâle getirmiştir.
Keywords: Estetik Cerrahi, Popüler Kültür, Beden, İdeal Güzellik, Seksüel Seçilim