Türk bankacılık sektöründe risk yönetimi ve risk yönetimini yürütecek birimin örgütlenmesi üzerine bir çalışma - Yıldırım, Hakkı Evren (My University, 2003)
TÜRK BANKACILIK SEKTÖRÜNDE RİSK YÖNETİMİ VE RİSK YÖNETİMİNİ YÜRÜTECEK BİRİMİN ÖRGÜTLENMESİ ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA Son dönemde Türk Bankacılık Sektörünün gündemindeki en önemli konulardan biri risk yönetimidir. Bunun başlıca nedeni ulusal ve uluslararası finansal piyasalarda meydana gelen gelişmelerdir. Meydana gelen bu gelişmelerle bankaların etkisinde kaldıkları risklerin niteliklerinde ve niceliklerinde önemli değişiklikler olmuştur. Sonuçta bankalar için risk yönetiminin önemi artmıştır. Bu çalışmanın amaçlarından ilki; ülkemizde ve dünyada risk yönetimini incelemektir. İkinci amaç; bankalarda risk yönetimini yürütecek birimin örgütlenmesini tüm yönleri ile teorik olarak ortaya koymak ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından Türk Bankacılık Sektörü'nde yasal düzenlemeler çerçevesinde getirilen risk yönetimi örgütlenme biçimini incelemektir. Son amaç ise elde edilen teorik bilgiler ışığında BDDK tarafından getirilen örgütlenme biçiminin bankalar üzerindeki sonuçlarının araştırılmasıdır. Bu amaçla, BDDK tarafından getirilen risk yönetimi örgütlenme biçiminin, Özel Sermayeli Mevduat Bankası statüsünde faaliyetlerini sürdüren dokuz bankadaki sonuçları araştırılmıştır. Yapılan çalışmada elde edilen sonuçlara göre araştırma konusu bankalar geleneksel risk yönetimi örgütlenmesine sahip oldukları dönemde risk yönetimi adına kötü bir performans sergilemişlerdir. Buna karşılık BDDK tarafından getirilen risk yönetimi örgütlenme biçimine geçildiği 2002 yılında bankalar risk yönetimi amaçlarına ulaşmada önceki dönemlere göre daha iyi bir performans göstermiştir.

A STUDY ON RISK MANAGEMENT AND ORGANIZATION OF THE UNIT TO CONDUCT RISK MANAGEMENT IN TURKISH BANKING SECTOR Risk management is one of the most important topics in the agenda of Turkish Banking Sector in recent era. The main reason behind this, is the developments in domestic and international financial markets. By these developments there have been significant changes in the nature and the quantity of risks that banks are exposed. This has increased the importance of the risk management for banks significantly. The first purpose of this study is to analyse the risk management in our country and the world. The second purpose is to reveal theoretically the organization of the unit to conduct the risk management in banks thouroughly, and study the model organizational form for such risk management that Banking Regulation and Supervision Agency (BRSA) introduced to Turkish Banking Sector. The last purpose of this study is to investigate the effects on banks, of the organizational form for risk management that were introduced by BRSA. To this purpose, the effects of the organizational model for the risk management that BRSA has introduced, on 9 banks that operate as Private Deposit Banks have been analized. The results of the study show that banks have performed badly when they had a traditional risk management organization. On the contrary, the banks have shown a better performance to reach the goals of the risk management after 2002, when they switched to the organizational model form for the risk management that BRSA has intorduced.
Keywords: Bankalar ve Bankacılık_Türkiye; Risk Yönetimi