İstanbul gençlik ve spor il müdürlüğü çalışanlarının toplam kalite ve liderlik anlayışlarının incelenmesi - (:unkn) unknown (My University, 2010)
Bu araştırmada, Türkiye’de devlete bağlı bir spor kurumunda çalışan ve Toplam Kalite Yönetiminden sorumlu yöneticilerin liderlik uygulamalarına ve kurum personeline bakış açıları incelenmiştir. Çalışmada kurum personeli, kurum içerisinde uygulanan Toplam Kalite Yönetimi çalışmalarını Türk Standartları Enstitüsü tarafından verilen uygunluk belgesi sonrasında değerlendirilmiştir. Aynı şekilde kurum personelinin bu değerlendirmeleri yaparken cinsiyet, yaş grubu, kurumda çalışma süresi, kurumda ki görevi ve eğitim seviyesi gibi faktörlerin kurumda uygulanan liderlik anlayışına etkileri de araştırılmıştır. İstanbul Gençlik ve Spor İl Müdürlüğünde çalışan 220 kişiden seksen dokuz erkek, yirmi biri bayan olmak üzere toplam 110 kişiye uygulanmıştır. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından Toplam Kalite Yönetimi uzmanlarınca hazırlanan ve okullarda uygulanan Toplam Kalite Yönetimi ve Liderlik anketi Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’ne uyarlanarak çalışan personele uygulanmıştır. Söz konusu araştırmaya tabii tutulan personel üzerine uygulanan anketin içeriği 15 soruyu içermektedir. Kurumda çalışan yöneticilerin kendilerine karşı güven sağlamaları için çaba sarf edip etmediği yönündeki sorulara genellikle erkekler bayanlara göre, yöneticilerin kendilerine daha fazla güven sağlamaları için çaba sarf ettikleri yönünde görüş belirtmişlerdir. Kurumda çalışan kişilerin orta yaş üstü olanların yöneticilerini daha çok sahiplenmeleri, onlara karşı daha samimi davranış sergilemeleri, aynı kurumda uzun süreli çalışmaları ve birbirlerini iyi tanımalarından kaynaklanmıştır. Toplam Kalite Yönetimine geçilmesine rağmen yöneticilerin klasik yönetim anlayışlarının örgüt iklimine hâkim olduğu görülmektedir.

In this research , it is investigated that the managers’ ,who working at state-owned sport institution , leadership practices and the line of vision to the staff of the institution. In this study , corporate staff evaluated the studies of Total Quality Management is applied within the institution , after getting the certificate of conformity issued by the Turkish Standards Institute. In the same way, the factors’ impacts such as gender, age group, institution, working hours, qualifications and education level to the leadership practises is investigated. It is applied to 110 people including eighty-nine male and twenty-one female of 220 people working in the Provincial Directorate of Istanbul Youth and Sport. The Total quality management and leadership survey which is prepared by the Ministry of Education and total quality management experts and applied in colleges, is adapted for Provincial Directorate of Istanbul Youth and Sport and applied to the staff. The contents of the survey applied to the staff includes 15 questions. The questions which are about the managers working in the institution can providing confidence themselves or cannot providing, is generally more answered by males as they effort to gain confidence from managers. The reason of the staff ,working in the institution who is over than middle aged, for adopting the managers is took it’s source from that demonstrating them more intimate behaviors, long-term working time in the same institution and recognizing each other more. Due to taking Total Quality Management method , manager’s understanding of the classical method is still dominant factor.
The examination of total quality and leadership comprehension of the employees of the youth and sports provıncial directorate of İstanbul
Keywords: İş