Push, pull, and hybrid production systems - Onan, Kıvanç (My University, 2005)
Yapılan çalışmalar üretim stratejilerini itme veya çekme temelli, olarak sınıflandırmışlardır, ancak melez sistem denilen yeni bir yaklaşım mevcuttur. Bugün bütün üretim yöneticileri için en önemli sorun itme ve çekme üretim sistemleri arasındaki seçimdir. Ancak sistemin özelliklerine bağlı olarak, bu iki stratejinin melezleri, saf itme ve saf çekme ile karşılaştırıldıklarında daha etkili olabilmektedir. İtme ve çekme üretim sistemleri, malzemenin, üretim sürecinde, ne zaman ve nereye hareket edeceğini belirler. Ama aralarında büyük bir fark vardır. Bir itme sistemi stok için üret ve bir çekme sistemi sipariş için üret olarak tanımlanmaktadır. İtme sistemi tahminlere dayalıdır, ama çekme sistemi müşteri taleplerine bağlıdır. İtme sistemi geçmiş bilgileri gelecekteki müşteri tahminlerini tahmin etmede kullanılan malzeme ihtiyaç planlaması ile karşılaştırılabilir. İtme sisteminde stok seviyesindeki değişimler tahmin hatalarından etkilenir, çekme siteminde ise müşteri taleplerinden etkilenir. Bunların arasındaki seçim hat, aşama sayısına, ürün çeşitliliğine ya da kısaca üretim sisteminin özelliklerine bağlıdır ancak hiçbiri diğerinden, her zaman, daha iyi değildir. Melez yaklaşım ise üretim sistemine bağlı olarak daha iyi sonuçlar verebilir. Melez sistemin amacı, ikisini ayırmaktan çok, itme ve çekme sistemlerinin en iyi yanlarını bir araya getirmektir. Pazar taleplerine esnek bir biçimde tepki verebilecek, ama yanı zamanda yüksek verimliliğini koruyabilecek bütünleşik üretim süreçlerinin geliştirilmesine büyük bir ihtiyaç vardır. Bu tez itme, çekme ve melez yaklaşımlarının performanslarını, simülasyon kullanarak ve tek hatlı, çok aşamalı ve sürekli bir üretim sistemi için karşılaştırmalı bir çalışma ile belirlemeyi amaçlamaktadır. Eylül, 2005 Kıvan

PUSH, PULL, AND HYBRID PRODUCTION SYSTEMS The studies classify production strategies as push or pull oriented, but also there is a new approach called hybrid system. The most important question for all production managers today is the choice between a push and a pull production system. But hybrids of these two strategies are shown to be effective in comparison to pure push and pure pull depending on the properties of the system. The push and pull production systems determine where and when to move material in a production process. But there is a big difference between them. A push system is defined by make to stock and a pull system is defined by make to order. The pull system is based on forecasts but a push system is based on customer orders. Push systems can be compared with material resource planning systems that uses past information to forecast the future customer demands. The changes in inventory levels in a push system are affected by errors in forecasting, while the pull system is affected by changes in customer demand. The choice between them depends on the number of stages, lines, variety of products or shortly the properties of production system but it is certain that neither one is always better than the other. Hybrid approach may give better results depending on the manufacturing system. The objective of a hybrid system is to join the best features of push and pull approaches, rather than differentiating between the two. There is an overwhelming need to develop integrated manufacturing processes, which can correspond flexibly to market demands and still maintain high productivity. This thesis proposes to determine the push, pull and hybrid approaches performances with a comparative study using simulation for a single line, multi stage and continuous production system. September, 2005 Kıvanç Onan
Keywords: Mühendislik Yönetimi