Probiyotik ürün ve preparatların helıcobacter pylorı ve staphylococcus aureus üzerine antimikrobiyal aktivitesinin araştırılması - Tetik, Nurten (My University, 2017)
Probiyotik Ürün ve Preparatların Helicobacter pylori ve Staphylococcus aureus Üzerine Antimikrobiyal Aktivitesinin Araştırılması Amaç: Helicobacter pylori ve Staphylococcus aureus’un oluşturduğu enfeksiyonların tedavisinde kullanılan antibiyotiklerin dezavantajları ve bu antibiyotiklere karşı gelişen direnç giderek artmaktadır. Dolasıyla çalışmamızda farklı ticari preparat, ticari ve doğal probiyotik üründen probiyotik bakteri varlığı tespit edilip bu bakterilerin H. pylori ile S. aureus üzerine antimikrobiyal aktivitesinin araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda doğal ve ticari probiyotik ürünlerden, eczane preparatlarındanprobiyotik mikroorganizmalar izole edilip Matriks Yardımlı Lazer İyonizasyon Kütle Spektrofotometresi (MALDI-TOF MS) ve konvansiyonel yöntemler kullanılarak tanımlanmıştır. Tanımlanan türlerin farklı tuz, pH ve sıcaklık değerlerine karşı toleransı araştırılmıştır. Bu ortam koşullarına daha çok tolerans gösteren probiyotik bakterilerin agar oluk difüzyon ve Spot on lawn yöntemi kullanılarak antimikrobiyal aktivitesi araştırılmıştır.Bulgular: Çalışmamızda yer alan 16 adet probiyotik ürün ve preparattan 15 adet farklı olmak üzere toplamda 27 adet probiyotik bakteri MALDI-TOF ile tanımlanmıştır. Tanımlanan bu bakterilerden 7 adedi farklı olmak üzere 10 adet probiyotik bakteri farklı pH, tuz, sıcaklık koşullarının her üçünde canlı kalmıştır. Ev peynir suyundan izole edilen Lactobacillus plantarum 3 nolu klinik MRSA suşuna karşı (45,62 mm/ zon) en yüksek antimikrobiyal aktivite göstermiştir. Sonuçlar: Doğal ile ticari probiyotik ürünlerde ve ticari preparatlarda probiyotik bakteri tespit edilmiştir. Bu probiyotik bakterilerin H. pylori ve S. aureus’a karşı Agar oluk difüzyon yönteminde antimikrobiyal aktivitesinin olmadığı ancak Spot on lawn yönteminde ise S.aureus’a karşı antimikrobiyal aktivite gösterdiği görülmüştür. Anahtar Sözcükler: Probiyotik, antimikrobiyal aktivite, Helicobacter pylori, Staphylococcus aureus, Lactobacillus spp.

Investigation of Antimicrobial Activity of Probiotic Products and Preparations on Helicobacter pylori and Staphylococcus aureus Aim: The disadvantages and the resistance against antibiotics used in the treatment of infections caused by Helicobacter pylori and Staphylococcus aureus are gradually increasing. Accordingly, in our study, it was aimed to detect probiotic bacteria in various commercial preparations, commercial and natural probiotic products and to investigate the antimicrobial activity of these bacteria against H. pylori and S. aureus. Materials and Methods: In our study, probiotic microorganisms were isolated from natural and commercial probiotic products, pharmacy preparations were identifined by using MALDI-TOF MS (Matrix Assisted Laser Desorption Ionization Time-Of-Flight Mass Spectrometry) and conventional methods. The tolerance of the identifined species to various salt, pH and temperature values was investigated. The antimicrobial activity of probiotic bacteria which were more tolerant to environmental conditions was investigated by using well diffusion and Spot on lawn methods. Results: In our study from the 16 probiotic products and preparates, 15 of which were various, totally 27 probiotic bacteria were identified by MALDI-TOF. Moreover, among the 10 identified bacteria 7 were different and remained alive in all of the three different salt, pH and temperature conditions. Lactobacillus plantarum isolated from homemade whey showed the highest antimicrobial activity against clinical MRSA strain 3 (45,62 mm/ zone). Conclusion: Probiotic bacteria were detected in natural and commercial probiotic products and commercial preparations. These probiotic bacteria did not show antimicrobial activity against H. pylori and S. aureus by the well diffusion method but they showed antimicrobial activity against S. aureus by Spot on lawn method. Key Words: Probiotic, Antimicrobial activity, Helicobacter pylori, Staphylococcus aureus, Lactobacillus spp.
Keywords: Farmasötik mikrobiyoloji; Probiyotik ürünler