Günümüz uluslararası rekabet ortamında maliyet liderliği stratejisinin uygulunabilirliği ve örnek şirket incelemeleri - Masatçı, K. Fatih (My University, 2007)
19. yüzyılda yaşanan gelişmeler; toplumların siyasi, ekonomik ve politik taraflarını etkilediği gibi şirketlerin iş yapma biçimlerini, çevrelerini ve strateji uygulamalarını da etkilemiştir. I. ve II. Dünya savaşlarının yaşanması, bu savaşların sonucunda uluslararası organizasyonların ve işbirliklerinin kurulması, liberalizmin daha fazla ülke tarafından kabul görmesi ve teknolojide yaşanan önemli ilerlemeler maliyet liderliği stratejisinin uygulanmasında yeni yöntemlerin ve fırsatların ortaya çıkmasına neden olmuştur. Günümüzde maliyet lideri olmaya çalışan bir firmanın başvurduğu yöntemler; dış kaynaklama, bilgi ve iletişim teknolojileri ve üretim teknolojilerinden oluşmaktadır. Şirketler bu yolları kullanarak, maliyet liderliği stratejisine ulaşmayı sağlayan maliyet taşıyıcılarını yönetebilmekte ve rekabet avantajı elde edebilmektedir. Günümüz uluslararası rekabet ortamının, strateji uygulamalarına en büyük etkisi, stratejinin sürdürülebilirliğini zorlaştırmasıdır. Rakip sayısının artması, müşteri profillerin değişmesi, paradoksal iş çevresi ve rekabetin daha yoğun yaşanması sürdürülebilirliği zorlayan en önemli faktörlerdir. Bu faktörlerle başa çıkmaya çalışan firmaların sürekli inovasyon ve sermaye yatırımları ile stratejilerini desteklemeleri ve odaklanmalarını hiçbir zaman kaybetmemeleri gerekmektedir.

Developments which have been experienced in 19th century affected both economical, political and social aspects of societies and business environments and strategy implementation of companies. 1st and 2nd World War, to be established of international organizations and unions, acceptance of liberalizations by countries more than ever and the huge advancements in technology have been caused to appear new methods and opportunities in implementations of cost leadership strategy. The methods used by a firm that is trying to be a cost leadership are; outsourcing, information and communication technologies and manufacturing technologies. Companies can manage the cost drivers which help to reach cost leadership strategy and can gain competitive advanced through these methods. The most powerful effect of today’s global competitive environment is to make sustainability of the strategy harder. The increasing number of competitors, change in customer demands, paradoxical business environment and the rising pressure competition are the most important factors in sustainability of the strategy. The firms trying to accomplish these factors should support their strategy with continuous innovation and investment and should never lose their focus on cost leadership strategy.
Keywords: İşletmeler; Maliyet; Rekabet_İşletmeler