Medeni yargılama hukukunda ilk itirazlar - Özcan, Yeter (My University, 2016)
Çalışmamızın konusunu, “Medeni Yargılama Hukukunda İlk İtirazlar” oluşturmaktadır. İlk itirazlar, davanın esasına girmeye engel teşkil eden ve davanın başında ileri sürüldüğünde mahkemece dikkate alınan usule ilişkin itirazlardandır. İlk itirazlar yürürlükten kaldırılan 1086 sayılı Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu’nun 187.maddesinde 8 bent halinde düzenlenmiş iken, 01/ 10/ 2011 tarihinde yürürlüğe giren 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 116. maddesinde 3 bent olarak düzenlenmiştir. Çalışmamızda 6100 sayılı yasada düzenlenen ilk itiraz halleri ile ilk itiraz olmaktan çıkartılan haller ayrı ayrı incelenmiştir. Çalışmamız dört bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’ndaki ilk itirazlar ile 1086 sayılı Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu’ndaki ilk itirazların düzenleniş tarzı incelenmiştir. İkinci bölümde, ilk itirazların ileri sürülmesi, incelenmesi ve karara bağlanması konusu 6100 sayılı yasaya ve 1086 sayılı yasaya göre ayrı ayrı başlıklar altında incelenmiştir. Üçüncü bölümde, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nda düzenlenen ilk itiraz halleri, dördüncü ve son bölümde ise, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu ile ilk itiraz olmaktan çıkarılan haller incelenmiştir. razlar, Yetki, Tahkim, Medeni Usul Hukuku

The subject of this study is “Preliminary Objections in Law of Civil Procedure”. Preliminary objections are one of the procedural objections considered by the court when they are mentioned in the beginning of the case and they prevent to hear the base of the case. Although preliminary objections were arranged as 8 clauses in the article 187 of the Civil Precedure Code No.1086, they were arranged as 3 clauses in the article 116 of the Civil Precedure Code No.6100 which entered in force in 01/ 10/ 2011. In our study, preliminary objections which described in the Code No.6100 and preliminary objections which are removed from objections were analyzed separately. Our study consists of four sections. In the first section, analyzed the preliminary objections which were described in the Code No.6100 and preliminary objections which were described in the Code No.1086. In the second section, analyzed the assertion, view and conclude of preliminary objections issues, according to the Code No.6100 and Code No.1086 under separate topics. In the third section, analyzed the preliminary objections which were arranged in the Civil Procedure Code No.6100, in the fourth and final section, analyzed the ones removed from objections with the Code No.6100. Key words: Preliminary Objections, Authority, Arbitration, Law of Civil Procedure
Keywords: Medeni yargılama hukuku; Türkiye