Fen Kavramlarının Öğrenilmesinde Bilim Kurgu Filmlerinin_x000D_ Etkisi: Öğretmen Eğitimine Yönelik Bir Uygulama - ŞAHİN, FATMA (My University, 2020)
Bu çalışmanın temel amacı, bilim kurgu filmlerinin fen bilgisi öğretmen adaylarının bazı fen kavramlarını öğrenmeleri üzerindekietkilerini araştırmaktır. Bu amaca ek olarak, aynı zamanda, izlenen bilim kurgu filmlerinin çalışma grubunu oluşturan fen bilgisi öğretmenadaylarında kavram yanılgılarına neden olup olmadığı da bir alt amaç olarak incelenmiştir. Bu amaç doğrultusunda “fen bilgisi öğretmenadaylarının fen kavramlarını öğrenmeleri üzerinde bilim kurgu filmlerinin etkisi nedir?” sorusuna yanıt aranmıştır. Çalışmada, 20öğretmen adayına yönelik sınıf ortamında formel öğretim uygulamaları ile öğretimi nispeten zor olan yer bilimi, genetik ve astrofizikgibi bilimsel konulara ait fen kavramlarını içeren bilim kurgu filmleri kullanılarak bir uygulama yapılmıştır. Üç haftalık “bilim kurgu filmiizleme etkinliği” uygulamalarının birinci haftasında yer bilimi konulu Dante’s Peak, ikinci haftasında genetik konulu Gattaca ve üçüncühaftasında astrofizik konulu Contact adlı bilim kurgu filmleri izlenmiştir. Çalışmanın ana problemine yanıtlar bulmak için nicel araştırmayöntemine başvurulmuş, deneysel desenlerden “tek grup ön test- son test yarı deneysel desen” kullanılmıştır. Bilim kurgu filmlerinin fenkavramlarının öğrenimi üzerindeki etkisini ölçmek amacıyla araştırmacı tarafından veri toplama aracı olarak “kavram testleri” adı verilenüç adet test geliştirilmiştir. Veriler bu kavram testlerinin ön test-son test olarak uygulanması ile toplanmıştır. Çalışmada, nicel ve nitelveriler birlikte toplanmış olup, analizler ayrı ayrı yapılmıştır. Verilerin yorumlanması aşamasında ise elde edilen bulgular birleştirilerekyorumlanmıştır. Nitel ve nicel verilerden elde edilen bulgular incelendiğinde fen bilgisi öğretmen adaylarının bilim kurgu filmlerininetkisi ile yeterli düzeyde yeni fen kavramı öğrendikleri ve mevcut bilgilerini de güncelledikleri sonucuna ulaşılmıştır. Aynı zamanda bazıöğretmen adaylarının bilim kurgu filmlerinin etkisi ile kavram yanılgıları yaptıkları tespit edilmiştir.

The main purpose of this study is to investigate the effects of science fiction movies on prospective science teachers’ learning some science_x000D_ concepts. In addition to this goal, it was also examined as a sub-objective whether the science fiction movies lead to misconceptions in_x000D_ prospective science teachers. For this purpose, the question of “what is the effect of science fiction movies on prospective science teachers’_x000D_ learning science concepts?“ was asked. In the study, a “science fiction movie watching event” was organised for three three weeks with 20 prospective science teachers. Science fiction movies including science concepts related to earth science, genetics and astrophysics were_x000D_ watched. At the “science fiction movie watching event” on the first week the movie Dante’s Peak about earth science, on the second week_x000D_ the movie Gattaca about genetics and on the third week the movie Contact about astrophysics were watced by study group of prospective_x000D_ science teachers. In order to find answers to the main question of the study, “one group pretest-posttest quasi-experimental design” was_x000D_ used as quantitative research method. In order to assess the effect of science fiction movies on the learning of science concepts, three_x000D_ tests, called concept tests, were developed by the researcher as the data collection tool. The data were collected by applying this concept_x000D_ tests as pretest-posttest. In the study, quantitative and qualitative data were collected together and analyzes were done separately. In the_x000D_ interpretation of the data, the findings were combined and interpreted. After examining the findings obtained from the qualitative and_x000D_ quantitative data, it was concluded that prospective science teachers learned new science concepts with the effect of science fiction movies_x000D_ and updated their current knowledge. At the same time, it was determined that some prospective science teachers made misconceptions_x000D_ with the effect of science fiction movies.
The Effect of Science Fiction Movies on Learning Science Concepts: An Aplication for Teacher Education*