Epidermal büyüme faktörü içeren farklı jel formülasyonlarının hazırlanması ve özelliklerinin incelenmesi - Doğan, Murat (My University, 2020)
Amaç: Bu çalışmada, doğal bir polimer olan kitozan ve sentetik bir polimer olan poli vinilalkol (PVA) kullanılarak farklı hidrojel formülasyonlarının hazırlanması, formülasyonların in vitro karakterizasyonlarının ve hücre kültürü çalışmalarının yapılması amaçlanmaktadır. Gereç ve Yöntem: Çalışma kapsamında farklı özelliklerde hidrojeller hazırlanarak ve morfolojik özellikleri, su tutma kapasitesi ve viskoziteleri incelenmiştir. Ayrıca mekanik karakterizasyon çalışmalarında; hidrojellerin sertlik, adeziflik, koheziflik, elastikiyet, sıkıştırılabilirlik ve biyoadezif özellikleri incelenmiştir. Hidrojellerin keratinosit ve fibroblast hücreleri üzerindeki toksisitesini değerlendirmek amacıyla 3-(4,5-dimetil-2-tiyazolil)-2,5-difenil tetrazolyum bromid (MTT) testi uygulanmıştır. Bulgular: Hidrojellerde yapılan karakterizasyon çalışmaları sonucunda hidrojellerin gözenekli yapıya ve uygun mekanik özelliklere sahip olduğu gözlenmiştir. Optimize edilmiş hidrojelin in vitro yara iyileşmesi ve hücre migrasyonu çalışması yapılmıştır.Sonuçlar: Yapılan çalışmada optimize edilmiş formülasyon ve kontrol grubu karşılaştırıldığında iyileşme açısından istatistiksel olarak anlamlı farklar bulunmuştur. Sonuçlara bakılarak r-EGF içeren kitozan-PVA hidrojellerin yara iyileşmesini hızlandırdığı gözlenmiştir.

Aim: In this study, it is aimed to prepare different hydrogel formulations, using natural polymer, chitosan and a synthetic polymer, polyvinyl alcohol (PVA), to perform in vitro characterization and cell culture studies of formulations.Materials and Methods: In this study, hydrogels with different properties were prepared and their morphological properties, water absoption capacity and viscosities were evaluated. Additionally, mechanical characterization studies such as hardness, adhesiveness, cohesiveness, elasticity, compressibility and bioadhesive properties of hydrogels were investigated. 3- (4,5-dimethyl-2-thiazolyl) -2,5-diphenyl tetrazolium bromide (MTT) test was performed to evaluate the cytotoxicity of hydrogels on keratinocyte and fibroblast cells.Results: As a result of characterization studies on hydrogels, it was observed that hydrogels have desired porous structure and appropriate mechanical properties. Optimized hydrogel were performed to in vitro wound healing and cell migration experiments.Conclusion: When the optimized formulation and control group were compared, statistically significant differences were found in terms of effectiviness. The results showed that chitosan-PVA hydrogels containing r-EGF accelerate wound healing.
Keywords: Chitosan; Farmasötik çalışmalar; Health; hidrojel; hydrogel; Kitozan; Pharmaceutical aids; PVA; r-EGF; Sağlık; wound healing; yara iyileşmesi