Bir göstergeler okuması olarak gezi parkı eylemleri - Kılıç, Okan (My University, 2015)
Ülkemizin yakın tarihinde meydana gelen ve birçok açıdan içinde ilkleri barındıran Gezi Parkı Eylemleri, eylemcilerin kullandıkları dil açısından dikkat çekicidir. Özellikle sloganlar ve duvar yazıları şeklinde karşımıza çıkan bu mizahi dil, sosyal medyada sıkça dile getirilmiş, pek çok köşe yazısına ve mizah dergisine de konu olmuştur. Türkiye’deki geleneksel metafor gösteri ve protestoların dillerine kıyasla Gezi’nin dili metonimik bir dil arz etmektedir. Dildeki bu değişim toplumsal olayları okumak açısından anahtar niteliğindedir. Bu araştırmada, Gezi Parkı Eylemleri’nde çekilen görsellerin, duvar yazılarının, sloganların, bildirilerin, afişlerin, pankartların göstergebilimsel açıdan analiz edilmesi amaçlanmıştır. Bu bağlamda seçilen görsellerin göstergebilimsel analiz çerçevesinde yorumlanmasına yer verilmiştir. Göstergeler ve gösterge vasıtasıyla adlandırılan nesneler semantik bir ilişkidedir. Fotoğraf ve metin, bir yandan gerçeği yansıtma amacı taşırken, bir diğer yandan da görünenin ardındaki gerçeği anlatan bir dile sahiptir. Roland Barthes’ın anlamlandırma yöntemi ile Saussure’ün gösterge anlayışlarının referans alındığı çalışmada göstergelerin ürettikleri anlamlar çözümlenmeye ve tekrar yorumlanmaya çalışılmıştır. Metafor, Gezi Parkı Eylemleri, Göstergebilimsel Analiz, Gösterge, Metonimi

Occurred in the recent history of our country and the first in many respects hosting Gezi Park actions, it is remarkable in terms of the language used by the activists. In particular, slogans and graffiti encountered this humorous language, was frequently mentioned in social media has also been the subject of many magazine columnist and humor. Traditional metaphor shows and attractions language compared to the language of protest in Turkey poses a metonimik language. This change in language is key reading for social events. In this study, the Travel Park Actions, drawn visuals, graffiti, slogans, newsletters, posters, banners are intended to be analyzed in terms of semiotics. In this context, the interpretation given in the framework of semiotic analysis of the selected image. By objective indicators and indicator called a semantic relationship. Photos and text by moving the objective of reflecting the fact that on the one hand, on the other hand has a language that tells the truth behind the visible. Roland Barthes's work is referenced in the interpretation methods to resolve meaning of Saussure's understanding indicators and the indicators produced were interpreted again. Key Words: Metaphor, Gezi Park Actions, Semiotic Analysis, İndicators, Metonymy
Keywords: Gezi Parkı Eylemleri; Gezi Parkı Olayları - Duvar Yazıları, Afişler, Sloganlar, Mizah Dili; Gösterge; Göstergebilimsel Analiz; Metafor; Metonimi; Toplumsal İletişim; Türkiye