Amputasyon esnasında farklı şekillerde uygulanan hyalüronik asit’in sıçan diş pulpa dokusuna etkisinin incelenmesi - Bektaş Deniz, Irmak (My University, 2024)
Amaç: Amputasyon tedavisi, daha sık süt dişlerinde gerçekleştirilen, enfekte kuronal pulpanın kaldırılıp kök pulpasının korunarak dişin vitalitesinin devam ettirilmesinin amaçlandığı bir tedavidir. Hyalüronik asit (HA) çeşitli özellikleriyle tıbbi uygulamalarda ve araştırmalarda sıklıkla tercih edilmektedir ve dental pulpa üzerindeki etkileri ve potansiyeli araştırılmaktadır. Bu çalışmanın amacı, çeşitli konsantrasyonlardaki hyalüronik asitlerin çinko oksit öjenol (ZOE) materyaline katılmasıyla hazırlanan yeni bir amputasyon materyalinin, sıçan dişlerinin pulpaları üzerindeki etkilerini histolojik olarak incelemek ve bu preparatın insanlarda kullanılabilirliğini değerlendirmektir. Aynı zamanda hazırlanan materyallerin in vitro fiziksel özellikleri de değerlendirilmiştir. Gereç ve Yöntem: İn vitro deneylerde, %0.5, %0.8, %1 veya %3 konsantrasyonlarda HA ile karıştırılmış ZOE materyallerinin basma dayanımı ve Vickers sertliği değerlendirildi. İn vivo deneylerde ise sıçan molar dişlerinde farklı HA konsantrasyonlarını içeren ZOE'nin diş pulpası üzerindeki histolojik etkileri 1. hafta ve 1. ayda araştırıldı. Bulgular: Sonuçlar, %0.5 gibi düşük HA konsantrasyonlarının basınç dayanımı standartlarını koruduğunu, ancak daha yüksek konsantrasyonların mekanik özellikleri önemli ölçüde azalttığını gösterdi. Histolojik değerlendirmeler, düşük HA konsantrasyonlarıyla karıştırılan ZOE'nin odontoblast tabakası sürekliliği ve pulpa canlılığı açısından daha iyi sonuçlar verdiğini gösterdi. Sonuç: Araştırmamız sonucu, HA’nın amputasyon ve rejeneratif endodontik tedaviler için umut vaat eden bir malzeme olduğu ortaya çıkmıştır. Ancak bu malzemenin dental uygulamalardaki uzun vadeli klinik sonuçlarını daha iyi anlamak için ileri araştırmalara ihtiyaç vardır.

Objective: Pulpotomy is a method involving the removal of infected coronal pulp and is aimed at maintaining root pulp function, especially in primary teeth. Hyaluronic acid (HA), known for diverse properties, was investigated for its potential in dental pulp therapy. The aim of this study is to histologically examine the effects of a new pulpotomy material prepared by adding hyaluronic acids at different concentrations to zinc oxide eugenol (ZOE) material on the pulps of rat teeth in a comparative manner, and to determine whether the preparation containing hyaluronic acid and zinc oxide eugenol properties could be a potential agent for pulp therapy in humans. In addition, the in vitro physical properties of the prepared materials were also evaluated. Materials and Methods: In vitro experiments assessed the compressive strength and hardness of ZOE materials mixed with 0.5%, 0.8%, 1% or 3% concentrations of HA. In vivo experiments on rat molars explored the histological impact of different concentrations of HA-containing ZOE on dental pulp on 1st week and 1st month. Results: Results indicated that HA concentrations as low as 0.5% maintained compressive strength standards, but higher concentrations decreased mechanical properties significantly. Histological assessments demonstrated that ZOE mixed with lower HA concentrations showed better outcomes in odontoblast layer continuity and pulp vitality. Conclusion: The outcomes of our study suggest that HA holds promise as a material for pulpotomy and regenerative endodontic treatments. Further research is essential to better understand the long-term clinical implications of these materials in dental applications.
Assessment of different forms of hyaluronic acid application to the dental pulp tissue of rats during pulpotomy
Keywords: Amputasyon; çinko oksit öjenol; Çocuk diş hekimliği; dental pulp; dental pulpa; hyaluronic acid; hyalüronik asit; Pediatric dentistry; Pedodonti; Pedodontics; Pulpotomy; rat molars; sıçan molar dişleri; zinc oxide eugenol