Behçet hastalığı olgularında sempatik deri yanıtı ve R-R aralık değişkenliği değerlendirilmesi - Erdoğan, Neşe (My University, 2003)
Bu çalışmanın amacı BH tanısı almış olgularda otonomik sinir sistemi tutulumunu araştırmaktır. Çalışmaya 30 BH (18 Kadın, 12 Erkek; Yaş ort. 38.36±8.10; Yaş dağılımı 22-60) ve 20 sağlıklı birey (16 Kadın, 4 Erkek; Yaş ort. 35.75±7.64; Yaş dağ. 18-51) alındı. BH ve kontrol grubunda alt ve üst ekstremite bilateral sinir ileti çalışmaları, otonomik sinir liflerinin değerlendirilmesi için sempatik deri yanıtı ve RR aralık değişkenliğine bakıldı. BH olgularında sinir iletimlerinde anormal bulgular en yüksek oranda tibial motor sinirde kaydedildi. BH olguları ile kontrol grubunun SDY kayıtlarının ortalama latans ve amplitüdleri arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık yoktu (p>0.05). Kontrol grubuyla karşılaştırılan BH olgularının sağ taraf avuç içinden elde edilen sempatik deri yanıtı amplitüdleri istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p<0.005). Klinik disotonomisi olan ve olmayan BH grubunun SDY istatistiksel karşılaştırılmasında anlamlı farklılık yoktu. BH olguları ile kontrol grubunda R% ve D% değerleri istatistiksel olarak anlamlı fark göstermedi. BH olgularının RRAD değerlerinin klinik disotonomisi olan ve olmayanlardaki istatistiksel karşılaştırmasında ise anlamlı korelasyon bulunmadı. Çalışmamızda BH olgularında sempatik sistemin etkilendiği, parasempatik sistemin etkilenmediği görüldü bu da subklinik otonomik bozuklukların sapatanmasında iki testin duyarlı ve kolay uygulanabilir yöntemler olduğunu gösterdi. Otonomik sinir tutulumunun nadir olması nedeniyle iki testin birlikte uygulanması ve yararı daha çok önem kazanmaktadır. The purpose of this study is to research the autonomic nervous system dysfunction in BH diagnosed patients. 30 BH patients ( 18 females, 12 males; mean age 38,36± 8.10; age dispersion 22-60) and 20 healthy individuals ( 16 females, 4 males, mean age: 35,75 ± 7.64, age dispersion 18-31) were included in the study. In BH and control group, upper and bottom extremities bilateral nerve transmission studies were made and for evaluation of autonomic nerve fibers, the sympathetic skin response and R-R interval variation were observed. In BH patients, the highest rate abnormal findings in nerve transmissions were determined in tibial nerve. There was not statistically meaningful difference between the mean latency and amplitudes of SSR records in both BH and control groups. (p>0.05). The sympathetic skin response amplitudes obtained from the right hand palms of BH cases compared to control group was found statistically meaningful. . (p<0.005). In BH cases with and without clinic disautonomy , no meaningful difference was found in sympathetic skin response statistical comparison. There was not any meaningful difference between R% and D% values of control group and BH group. No meaningful correlation was found in statistical comparison of RRIV values of BH group with and without clinic disautonomy. In our study, it is observed that the sympathetic system is effected but parasympathetic system is not in BH cases. This shows that in determination of subclinic autonomic disorders , two tests are sensitive and easily applicable methods.
Keywords: Deri; Deri Hastalıkları; Hastalıklar; kıl; saç; Teknoloji (Uygulamalı bilimler); Tıp bilimleri; tırnak hastalıkları