Salgın sürecinde yapılan uzaktan eğitimlerin öğretmenlerin profesyonel gelişimlerine etkisine ilişkin görüşler - LEVENT, AHMET FARUK (My University, 2022)
Bu araştırmada salgın sürecinde alınan uzaktan eğitimlerin öğretmenlerin profesyonel gelişimine etkilerinin öğretmen görüşlerine göre incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışma, nitel araştırma yaklaşımlarından biri olan olgubilim desenine uygun olarak tasarlanmıştır. Araştırmanın katılımcıları amaçlı örnekleme yöntemlerinden biri olan ölçüt örnekleme yöntemi ile belirlenmiştir. Veriler, araştırmacılar tarafından hazırlanan açık uçlu sorular yardımıyla çevrimiçi ortamda toplanmıştır. Araştırmaya katılmaya gönüllü olan 46 öğretmenden elde edilen veriler içerik analizine tabi tutulmuştur. Öğretmenlerin görüşlerinin analizi sonucunda, yedi ana tema ve alt temalar ortaya çıkmıştır. Elde edilen bulgulara göre, öğretmenlerin profesyonel gelişimlerine yönelik katıldıkları uzaktan eğitimlerde teknik problemler yaşamalarına rağmen genel olarak memnun oldukları görülmüştür. Araştırma kapsamında görüşleri alınan öğretmenlerin önemli bir kısmı, okul devam ederken mesai saatlerinden dolayı alamadıkları eğitimleri bu süreçte alabildiklerini belirterek bunu bir fırsat olarak değerlendirdiklerini ifade etmiştir. Öğretmenler için planlanan hizmet içi eğitimler, özellikle büyükşehirlerde, hem uzaktan eğitimi hem de yüz yüze eğitimi kapsayacak şekilde karma bir model olarak tasarlanabilir. Ayrıca uzaktan eğitimler için birtakım kalite standartlarının oluşturulması önerilmiştir.

Purpose of this study was to investigate how distance education during pandemic effects professional development of teachers according to teachers’ opinions. Phenomenological research design was used as one of the qualitative research approaches. Participants of study was determined by criteria sampling method which is one of the purposeful sampling methods. Data was gathered via an online survey which was prepared by the researchers. That survey consists of open-ended questions and 46 answers that were included in responses of teachers were subjected to content analyzed. As a result of the analysis, seven themes and subthemes were emerged. According to the emerged findings it was observed that though teachers have faced technical difficulties during distance education sessions aimed for their professional development, they were generally satisfied with those sessions. Majority of participants stated that they were able to take sessions which they were unable to take while on-site education was taking place as a result of working hours. In-service trainings planned for teachers can be designed as hybrid model that involves both distance and traditional education. Additionally it was suggested that some quality standards should be determined for distance education
Opinions on effect of distance education practices on professional development of teachers during the covid-19 pandemic
Keywords: Distance education; educational technology; teacher training; professional development of teachers; phenomenological research; Uzaktan eğitim; eğitim teknolojileri; öğretmen eğitimi; öğretmenlerin profesyonel gelişimi; fenomenolojik araştırma