Kurum felsefesinin yerleştirilmesinde halkla ilişkilerin etkisi ve İSTON örneği - Korucu, Emine Hilal (My University, 2006)
Kurumsal felsefe o kuruluşun faaliyetlerine gerekçe teşkil eden temel düşüncedir. Bir bakıma kuruluşların varoluş nedeninin özetidir. Bu sebeple bu felsefenin hem kurum için hem de kurum dışı hedef kitleye anlatılması ve benimsetilmesi hayati önem taşımaktadır. İlkeleri, amacı ve işlevi itibari ile de bu felsefenin yaygınlaştırılmasındaki en önemli disiplin halkla ilişkilerdir. Günümüz çalışma hayatında önemi giderek artan ve profesyonel yöntemlerle ele alınan halkla ilişkiler disiplini bir yönetim fonksiyonu olarak ele alınmaya başlanmıştır. Yönetimdeki etkinliğinin anlaşılması sebebiyle kurumların örgütsel yapıları içerisinde üst kademelerde konuşlandırılmıştır. Bu alanda çalışacak olan kişilerde iletişim formasyonu önem kazanmaya başlamıştır. Bu bağlamdaki kurumsal kültür zemininde; kurumsal kimlik, kurumsal imaj, kurumsal iletişimin dizaynı da halkla ilişkilerin faaliyet alanı içerisinde değerlendirilmektedir. Kurumun hedef kitleye iletmek istediği mesajlar, halkla ilişkilerin dürüstlük, açıklık ve tutarlılık ilkeleri çerçevesinde kodlanarak etkili bir iletişim modeli oluşturulabilir. İyi kurgulanmış bir iletişim modeli içerisinde hedef kitlenin beklentileri karşılanabilir. Bütün bunların neticesinde de hizmet ettiği kitleler tarafından doğru algılanan ve desteklenen sağlam bir kurumsal yapı olaşacaktır. Elde edilecek olan bu netice kurumların devamlılığı için hayati önem taşımaktadır. Tüm bu çıkarımlar halkla ilişkilerin önemini çok net bir şekilde ortaya koymaktadır. Halkla İlişkiler, Kurum Felsefesi, Kurum Kültürü, Kurum Kimliği, Kurumsal İmaj, Kurumsal İletişim II Corporate philosophy is the fundemantal idea of the corporational activities. Inaway it is the

of reason of corporate existence. For this reason it is vital to explain this philosophy both incorporate and outcorporate target audience. The most important dicsipline by means of its principles, aim and function, in generalizing this philosophy, is public relations. Public relations discipline that has been gaining importance progressiveley and handling with proffessional methods in today’s working life, is started to undertaken as a management function. As it’s effectivenes in management is understood, it takes place in top echelons in organizational structures of corporations. Communication formation of the people that are going to work in this area has started to gain importance.The design of corpotate identity, corporate image, corporate communication in corporate culture basis is evaluated in the scope of public relations, in this context. By coding the messages that the corporation wanted to forward to the target audience, in frame of honesty, openness, consistency principles of public relations, an effective communication model can be developed. The demand of target audience can be met in a well-edited communication model. As the result of all these things, a well-perceived and supported solid corporate structure will be developed. This result is vital for the contiunity of the corporations. All these results introduced the importance of public relations clearly Key words: Public Relations, Corporate Philosophy, Corporate Culture, Corpotate İdentity, Corporate İmage, Corporate Communication III
Keywords: Halkla İlişkiler; Kurum Felsefesi; Kurum Kimliği; Kurum Kültürü; Kurumsal İletişim; Kurumsal İmaj