Katma değer vergisinde tevkifat uygulaması ve muhasebesi - Akman, İsmail Birol (My University, 2010)
KATMA DEĞER VERGİSİNDE TEVKİFAT UYGULAMASI VE MUHASEBESİ Hazine’nin toplam vergi gelirleri içerisinde, yürürlüğe girdiği 1985 yılında Katma Değer Vergisinin payı %24,8’dir. 2009 yılında ise toplam vergi gelirleri içerisindeki payı %30,7 olmuştur. Maliye Bakanlığı için Katma Değer Vergisi’nin önemi yıllar itibariyle artmıştır. Bu önemi nedeniyle; Maliye Bakanlığı Katma Değer Vergisi’nde kayıp ve kaçağı önlemeye, güvenliği sağlamaya yönelik “KDV sorumluluğu” uygulamasını yürürlüğe koymuştur. “KDV tevkifatı”, KDV sorumluluğu kavramına dayalı olarak başvurulan uygulamalardan biridir. Bu çalışmada; vergi sorumluları tarafından KDV tevkifatı yapılacak işlemler açıklanmıştır. Yapılan örnek uygulama ile KDV tevkifatının, işletmelerde muhasebeleşme süreci açıklanmıştır. Katma Değer Vergisi, Katma Değer Vergisi Tevkifatı, Katma Değer Vergisi Stopajı, KDV Tevkifatı Muhasebesi.

THE APPLICATION AND ACCOUNTING OF VALUE ADDED TAX WITHHOLDING 24.8 percent of total tax incomes of the Treasury, was “Value Added Tax” in 1985 that the year of it was brought in force. In 2009 this value was 30,7%. The importance of Value Added Tax has increased over the years for Ministry of Finance. Therefore, Ministry of Finance has brought into force “Value Added Tax Liability” to prevent from tax missing and illegality. “Value Added Tax Withholding” is one of the referenced applications that based on the concept of Value Added Tax Liability. In this study, by the Value Added Tax Withholding tax charge of operations will be explained. In this sample, Value Added Tax Withholding was described in the business accounting process. Value Added Tax, Value Added Tax Withholding, Value Added Tax Stoppage, Accounting of VAT Withholding.
Keywords: Katma Değer Vergisi (KDV); Muhasebe