Türk bankacılık sisteminin yeniden yapılandırılması ve performans gelişimi - Mercan, Muhammet (My University, 2008)
Günümüzde bankaların ekonomideki rolü salt “aracılık” işlevi ile sınırlı değildir. Türkiye gibi finansal piyasaları yeterince derinleşememiş ülkelerde bankacılık sektörü ülke ekonomisinde işleyişinde hayati niteliktedir. Bankacılık sisteminin sağlıklı olması ülke ekonomileri için büyük kazançtır. 2001 yılında finansal krizin ardından sağlıklı bir bankacılık sistemi oluşturmak için hazırlanan yeniden yapılandırılması programının temel amacı sektördeki kırılganlıkları ortadan kaldırarak mali ve operasyonel açıdan güçlü ve gelişmiş bir bankacılık sektörü yaratmak olarak belirlenmiştir. Sözkonusu hedeflere ulaşılıp ulaşılmadığının değerlendirilmesi bu çalışmanın ana konusunu oluşturmaktadır. Veri Zarflama Analizi kullanılarak yapılan çalışma özellikle finansal güç ve mali derinlik açısından AB ülkeleri ile karşılaştırmaya yoğunlaşmıştır. Şüphesiz yeniden yapılandırma programının performansının irdelenmesi sektörün geleceği ve ülke ekonomisine etkileri açısından önemlidir.

In today’s economies, the role of banking sector is not limited to its “intermediation” function. For countries having relatively shallow financial markets compared to size of their economies, like Turkey, banking sector has great importance in proper functioning of the economy. Bank restructuring program, started to be implemented in the aftermath of disastrous 2001 financial crisis in Turkey aimed to remove weaknesses and restore financially developed and strong banking sector. Whether these targets are achieved in the last five years is the main theme of this study. By means of widely-used Data Envelopment Analysis in the literature, the study focused on comparison of Turkish Banking with EU countries with a perspective of financial development and strength. A thorough analysis of the restructuring program’s success, no doubt, is crucial for the assessment of our banking sector’s future and its contributions to Turkish economy.
Keywords: Bankalar va Bankacılık_Performans; Bankalar ve Bankacılık; Veri Zarflama Yöntemi; Yeniden Yapılanma