Başlangıç mine çürüklerinin remineralizasyonlarının çeşitli materyallerle incelenmesi ve yeni bir çürük teşhis metodu ile değerlendirilmesi - Bilgin, Gülçin (My University, 2013)
Bu çalışmanın amacı başlangıç çürük lezyonlarının zencefil ve biberiye gibi doğal medikamentler ile flor, kazein ve hidroksiapatit içeren materyaller kullanılarak remineralizasyonunun kantitatif tespiti ve yeni bir tespit cihazının etkinliğinin in vitro ve in situ incelenmesidir. Bu çalışmada QLF, FluoreCam ve yüzey mikrosertlik ölçüm metodlarından yararlanılmıştır. Çalışmanın in vitro kısmında; pH siklüs modeli kullanılarak, her grupta 10 örnek ile belirtilen tedavi materyalleri günde 3 kez 1dk olmak üzere 21 gün süresince uygulanmıştır; 1) Sodyum florürlü diş macunu, 2) Kazein fosfopeptit-amorf kalsiyum fosfat, 3) Hidroksiapatit ve flor, 4) Flor verniği, 5) Zencefil + bal, 6) Zencefil + bal + çikolata, 7) Biberiye yağı. Çalışma sonucunda QLF ölçümlerinde tüm gruplarda remineralizasyon gözlenmekle beraber gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır (p>0.05). FluoreCam ölçümlerinde tüm deney materyalleri florürlü diş macunundan anlamlı derecede daha fazla remineralizasyon gösterilmiş ve en başarılı grup olarak zencefil + bal bulunmuştur (p≤0.05). Yüzey mikrosertlik ölçümlerinde ise pozitif kontrol grubu ile karşılaştırıldığında gruplar arasında belirgin istatistiksel farklılıklar bulunmaktadır (p≤0.05). Remin Pro başta olmak üzere biberiye materyali gruplarında anlamlı derecede remineralizasyon gözlenmektedir. Tooth Mousse, Profluorid ve zencefil + bal + çikolata gruplarında ise hafif derecede demineralizasyon gözlenmiştir. 10 gönüllü birey ile gerçekleştirilen in situ çalışma kısmında; her grupta 30 örnekle belirtilen materyaller günde 3 kez 3dk olmak üzere 21 gün süresince uygulanmıştır; 1) İpana, 2) Remin Pro, 3) Zencefil + bal + çikolata, 4) Zencefil + biberiye + bal + çikolata. QLF, FluoreCam ve yüzey mikrosertlik ölçümlerinde tüm gruplarda remineralizasyon tespit edilmiştir. Bu sonuçlarda karşılık QLF ve FluoreCam ölçümlerinde gruplar arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır (p>0.05). Yüzey mikrosertlik ölçümlerinde ise zencefil + bal + çikolata, zencefil + biberiye + bal + çikolata ve Remin Pro gruplarında İpana grubuna göre daha fazla remineralizasyon ve zencefil + bal + çikolata ve Remin Pro ve diğer gruplar arasındaki fark anlamlı bulunmuştur (p≤0.05). Sonuç olarak; 21 gün sonunda başlangıç çürük lezyonlarının remineralize olabildiği bu iki çalışmanın şartlarında Remin Pro, biberiye, zencefil + bal + çikolata materyallerinin, remineralizasyon amacıyla kullanılabileceği düşünülmektedir. FluoreCam, QLF, remineralizasyon, Remin Pro, zencefil.

Remineralization Potential of Various Materials and Assessment by a New Caries Detection Device The aim was to evaluate the effectiveness of casein, hydroxyapatite, fluoride and herbal medicaments; ginger and rosemary on remineralization of white spot enamel lesion and evaluate facilities of a diagnostic device. Surface microhardness, QLF and FluoreCam, were included into in vitro and in situ studies. In in vitro pH cycling study; 10 specimens in each group were used with the treatments three times daily for 21 days: 1) Sodium fluoride toothpaste, 2) Casein phosphopeptide-amorphous calcium phosphate, 3) Hydroxyapatite and fluoride, 4) Fluoride varnish, 5) Ginger + honey, 6) Ginger + honey + chocolate, 7) Rosemary oil. All groups showed remineralization with no significant differences between groups were observed by QLF (p>0.05). Greater remineralization was observed with all treatments compared to control (NaF dentifrice). Ginger + honey group was the most effective than other treatments by FluoreCam (p≤0.05). Significant differences were observed by microhardness; compared to the control significantly greater remineralization was observed with Remin Pro and rosemary (p≤0.05). Tooth Mousse, Profluorid and ginger + honey + chocolate groups showed a slight demineralization. İn situ study; 10 participants with removable mandibular appliances, 30 specimens in each 4 groups used with the following treatments applied three times daily for 21 days: 1) Ipana, 2) Remin Pro, 3) Ginger + honey + chocolate, 4) Ginger + rosemary + honey + chocolate. All groups showed remineralization but no significance were observed by QLF and FluoreCam (p>0.05). Significant differences between treatments were observed by surface microhardness; compared to the positive control group significantly greater remineralization was observed with the Remin Pro, ginger + honey + chocolate and ginger + rosemary + honey + chocolate treatment groups (p≤0.05). Remin Pro and ginger + honey group was the most effective than other treatments (p≤0.05). In conclusion, enhanced remineralization was observed with in vitro and in situ studies in 21days. We recommend several of the treatment systems including Remin Pro, rosemary and ginger + honey + chocolate for the treatment of initial enamel caries lesions. Key Words: FluoreCam, ginger, QLF, Remineralization, Remin Pro.
Keywords: Ağız ve Diş Sağlığı