High angle Sınıf III bireyde Hibrit Hyrax- Mentonplak ile Ortopedik Düzeltim - YILDIRIM, GAMZE; ÖNEM ÖZBİLEN, ELVAN (My University, 2022)
Amaç: Sınıf III maloklüzyonun ortopedik tedavisi, hem hastanın uygun büyüme gelişim dönemini yakalamak hem de sefalometrik limitasyonlar açısından ortodontistler için zorlayıcıdır. Bu vaka raporunun amacı; güncel tedavi yöntemlerinden birisi olan Hibrit-Hyrax mentonplağı kombinasyonunun artmış vertikal büyüme paternine sahip iskeletsel Sınıf III bir hastadaki sonuçlarını sunmaktır.BİREY ve Yöntem: Marmara Üniversitesi, Diş Hekimliği Fakültesi, Ortodonti Anabilim Dalı’na başvuran 12 yaşındaki kadın hastanın intraoral muayenesinde her iki tarafta Angle Sınıf III diş ilişkisi, anterior çapraz kapanış ve çift taraflı açık kapanış gözlenmiştir. Sefalometrik analizde hafif artmış vertikal büyüme paterni ve maksiller retrognatiye bağlı iskeletsel Sınıf III ilişki saptanmıştır. Hastaya ideal tedavinin ortognatik cerrahi olduğu anlatılmış, hasta alternatif tedavi yöntemlerinin uygulanmasını istemiştir. Hastaya lokal anestezi altında, palatinal bölgeye 2 adet minivida, mandibulaya ise menton plağı uygulanmıştır. Hibrit-hyrax apareyi simante edilmiş ve apareyin molar tüplerinden menton plağın ağız içi kancalarına Sınıf III intermaksiller elastik (tek taraflı 200-250gr.) kullandırılmıştır. Hastadan lastikleri günlük olarak değiştirmesi istenmiştir. Ortopedik tedavi Sınıf II molar ve kanin ilişkisine ulaşınca tedavi sonlandırılmış (ortalama 6 ay) ve hastanın sabit tedavisi başlatılmıştır. Bu aşamada retansiyon amacıyla 6 ay daha sadece gece kullanılmak üzere intermaksiller elastik uygulanmasına devam edilmiştir.Bulgular: Hastanın ortopedik tedavisi sonrasında maksilla öne hareket etmiştir (SNA T0: 83°, T1: 86°; Wits T0: -7,3 mm, T1: -2,2 mm; N ⊥ A T0: -2,1 mm, T1: -0,2 mm; ANB T0: -2°, T1: 2°). Vertikal sefalometrik değerlerinde artış gözlenmemiştir (Posterior açılar toplamı T0: 393.7°, T1: 394.2°, GoMeSN T0: 36°, T1: 36°, FMA T0: 30°, T1: 31°, Jarabak oranı T0: 68.4, T1: 65.4, ANSMe/NMe T0: 53.7 T1: 53.2).Sonuç: Hibrit-hyrax menton plak kombinasyonu, maksiller retrognati ve artmış vertikal büyüme paternine sahip Sınıf III maloklüzyonlu hastalarda adölesan dönemde uygulanabilir bir tedavi yöntemidir.Anahtar Kelimeler: İskeletsel ankraj, İskeletsel Sınıf III maloklüzyon, Ortopedik tedavi

Objective: Orthopedic treatment of Class III malocclusion is challenging for orthodontists both in terms of catching the appropriate growth and development period of the patient and cephalometric limitations. The purpose of this case report is to present the results of the hybrid-hyrax mentonplate combination, which is one of the current treatment methods, in a skeletal Class III patient with an increased vertical growth pattern.SUBJECT and Methods: In the intraoral examination of a 12-year-old female patient who applied to Marmara University, Faculty of Dentistry, Department of Orthodontics, angle Class III relationship, anterior crossbite and bilateral open bite were observed. In the cephalometric analysis, increased vertical growth pattern and skeletal Class III relationship due to maxillary retrognathia were detected. The patient was told that the ideal treatment was orthognathic surgery, but they requested alternative treatment methods. Under local anesthesia, 2 miniscrews were applied to the palatal region and mentonplate was applied to the mandible. Hybrit-hyrax was cemented and Class III intermaxillary elastic (200-250gr. on each side) was used from the molar tubes of the appliance to the intraoral hooks of the mentonplate. The patient was asked to change the elastics daily. When Class II molar and canine relationship was achieved, the treatment was terminated (6 months on average) and the fixed treatment was started. At this stage, intermaxillary elastic application was continued for 6 months for retention purposes only at nights.Results: Maxilla moved forward after orthopedic treatment (SNA T0:83°, T1:86°; Wits T0:-7.3mm, T1:-2.2mm; N ⊥ A T0:- 2.1mm, T1:-0.2mm; ANB T0:-2°T1:2°). No significant increase in vertical cephalometric values was observed (Inner angles T0:393.7°, T1:394.2°; GoMeSN T0:36°, T1:36°; FMA T0:30°, T1:31°; Jarabak ratio T0:68.4, T1:65.4; ANSMe/NMe T0:53.7, T1:53.2).Conclusion: Hybrid-hyrax mentonplate combination is a viable treatment method during adolescence in patients presents Class III malocclusion with maxillary retrognathia and increased vertical growth pattern.Keywords: Orthopedic treatment, Skeletal anchorage, Skeletal Class III malocclusion
Keywords: Diş Hekimliği; Klinik Bilimler; Sağlık Bilimleri; Dentistry; Clinical Sciences; Health Sciences; Klinik Tıp (MED); Klinik Tıp; DİŞ HEKİMLİĞİ, ORAL CERRAHİ VE TIP; Clinical Medicine (MED); CLINICAL MEDICINE; DENTISTRY, ORAL SURGERY & MEDICINE; Periodontoloji; Ortodonti; Ağız Cerrahisi; Diş Hijyeni; Dişçilik Hizmetleri; Diş Hekimliği (çeşitli); Periodontics; Orthodontics; Oral Surgery; Dental Hygiene; Dental Assisting; Dentistry (miscellaneous); General Dentistry