Ağır metallerin tutuklanması için yeni bir katı faz geliştirilmesi - Ercan, Özgen (My University, 2007)
AĞIR METALLERİN TUTUKLANMASI İÇİN YENİ BİR KATI FAZ GELİŞTİRİLMESİ Bu çalışmanın amacı; pestisidlerin HPLC analizinde kullanılan kolon dolgu maddelerinden farklı olarak, siklotetramerik titanodifenilsiloksan ve 1,3,5-Tritian içeren yeni bir kolon dolgu maddesi kullanılarak analizlerinin yapılması, ayrıca bu maddelerin atıksulardaki bazı metallarin adsorpsiyon yoluyla uzaklaştırılmasında kullanılabilirliğinin araştırılmasıdır. Öncelikle siklotetramerik titanodifenilsiloksan maddesinin sentezi yapılmış olup daha sonra kolon dolgu maddesi olarak kullanılabilmesi için uygun partikül boyutuna getirilerek, pestisidlerin analizinde denenmiş ancak olumsuz sonuçlar alınmıştır. Ticari olarak temin edilen 1,3,5-Tritian maddesi, siklotetramerik titanodifenilsiloksan maddesinde olduğu gibi kolon dolgu maddesi olarak kullanılmıştır. Bu amaçla, 1,3,5-Tritian uygun partikül boyutuna (5-25 µm) getirilerek pestisidlerin analizinde kullanılmış olup çalışma sonucunda bu kolon dolgu maddesinin de pestisidlerin analizleri için uygun olmadığı gözlenmiştir. İkinci kısımda ise, siklotetramerik titanodifenilsiloksan ve 1,3,5-Tritian maddeleri ayrı ayrı kullanılarak atıksulardaki yaygın ağır metallerin adsorpsiyon yoluyla uzaklaştırılması için Atomik Absorpsiyon Spektroskopisi yardımıyla optimum şartlar belirlenmeye çalışılmıştır. Sonuçlar irdelendiğinde, siklotetrametrik titanodifenilsiloksan ve 1,3,5-Tritian maddelerinin HPLC de pestisid analizinde kullanımının başarısız olduğu buna karşın yaygın ağır metallerin siklotetramerik titanodifenil siloksan tarafından tutuklanmadığı, 1,3,5-Tritian tarafından tutuklandığı görülmüştür.

DEVELOPMENT OF A NEW SOLID PHASE MATERIAL FOR THE UPTAKE OF HEAVY METALS The aim of this dissertation is to develop a cyclotetrameric titanodiphenylsiloxane and 1,3,5-Trithiane containing new HPLC column packing materials different than previously used ones for the analysis of pesticides. Additionally, these materials have been used to study in removing common heavy metals from wastewater by adsorption. Cyclotetrameric titanodiphenylsiloxane was synthesized first, and then sieved through to uniform particle size (5-25 µm) to be able to used as column packing material for the analysis of pesticides in High Performance Liquid Chromatography (HPLC). Inconclusive results were obtained in this study. In another study, a commercial product of 1,3,5-Trithiane was used the same way as Cyclotetrameric titanodiphenylsiloxane and also inconclusive results were obtained. Both these materials are not suitable column packing material for the analysis of pesticides in HPLC. In the second part of the study, both these materials were used separately to remove common heavy metals from wastewater by adsorption. Atomic Absorption Spectroscopy (AAS) was utilized to find out the optimum conditions. As a conclusion, cyclotetrameric titanodiphenylsiloxane and 1,3,5-Trithiane were not suitable column packing materials for the analysis of pesticides in HPLC. However, it has been found that 1,3,5-Trithiane has some capacity to efficiently remove common heavy metals from wastewater by adsorption.
Keywords: Ağır Metaller; Analitik Kimya