Karşılaştırmalı hukuk ve Türk hukuku’nda elektronik satım sözleşmesi ve kuruluşu - Falcıoğlu, Mete Özgür (My University, 2004)
Elektronik ticaret olgusu, geçen yüzyılın son çeyreğinde ortaya çıkmış ve gerçek anlamını internet ağının toplum kullanımına açılması ile bulmuştur. Elektronik ticaretin hukuki altyapısı, temel olarak elektronik sözleşme kavramına dayanır. Elektronik sözleşme, elektronik iletişim araç ve yöntemleriyle kurulan sözleşmeleri ifade etmektedir. Elektronik sözleşme, bir hukuk politikası sorunu olarak, uluslararası kurumlar ve devletlerin üzerinde dikkatle durdukları bir konu haline gelmiştir. Bu bağlamda, belli başlı ulusal ve uluslararası düzenlemeler bulunmaktadır. Elektronik sözleşme bir çerçeve kavram olarak, farklı hukuki ilişki bütünlerini düzenleyen sözleşmeleri kapsamı içine almaktadır. Elektronik satım sözleşmesi, bu çerçeve içinde yer alan ve elektronik ticaret bağlamında yaygın kullanım alanına sahip olan bir sözleşmedir. Asli edim yükümünün tipik unsurları açısından ve hukuki niteliği itibariyle bir satım sözleşmesi olan elektronik satım sözleşmesi, elektronik ortamda kurulması itibariyle bir elektronik sözleşmedir. Diğer bir deyişle, elektronik satım sözleşmesi, tipik bir sözleşme olan satım sözleşmesinin elektronik iletişim araç ve yöntemleriyle kurulması ile ortaya çıkan elektronik ticarete özgü bir sözleşmedir. İncelemede, elektronik satım sözleşmesinin tanımlanmış, tarafları, konusu ve şekil bakımından geçerliği bakımlarından irdelenmiştir. Elektronik satım sözleşmesinin, mesafeli sözleşme ve diğer sözleşmelerden olan farkları ortaya konulmaya çalışılmıştır. Elektronik satım sözleşmesinin kurulması aşaması bu tezin temel konusunu oluşturmaktadır. Elektronik satım sözleşmesi kurulması bakımından elektronik posta, web ve elektronik veri değişimi yöntemleri olmak üzere ayrı başlıklar altında incelenmiştir. Elektronik iletişim yöntemlerine dayanan bu ayrım altında ise elektronik satım sözleşmesinin kuruluşu Türk Hukuku, 11 Nisan 1980 tarihli Uluslararası Mal Satışları Hakkında Birleşmiş Milletler Antlaşması (Viyana Antlaşması) ve Amerika Birleşik Devletleri Hukukları bakımından ele alınmıştır. The concept of electronic commerce emerged in the forth quarter of the last century. It has, however, gained its current meaning by the opening up of internet to the public. The legal background of electronic commerce is based on the electronic contract, which indicates the contracts formed by electronic means. The notion of electronic contract, as a riddle of legal policy, has been subject to careful consideration of states and international institutions. In this regard, there is a range of national and international rules and regulations. Electronic contract, as a concept, covers contracts regulating different types of legal transactions. Electronic sale contract is type of contract, which must be considered as a electronic contract. Electronic sale contract is greatly employed in the applications of electronic commerce. On one hand, due to contractual obligations, an electronic sale contract is a sale contract. On the other hand owing to the formation procedure a sale contract is an electronic contract. In other words, an electronic sale contract may be defined as a sale contract that is formed by electronic means in the course of electronic commerce. In this research electronic sale contract is identified by its elements namely parties, subject. It is explored by its validity, as well as electronic sale contract is distinguished from distance contract and other similar type of contracts. The main subject matter of this thesis is the formation of electronic sale contract. Formation of electronic sale contract is examined with regard to foremost means of electronic communication, that is, electronic mail, web and electronic data interchange. Formation is divided into three sub-headings based on the mean of electronic communication then the issue is studied in accordance with Turkish Law, United Nations Convention on Contracts for the International Sale of Goods (1980) and Law of the United States of America.
Keywords: Hukuk; Özel hukuk