The Aegean case and its influence upon the Greek-Turkish relations - Çınar, Furkan (My University, 2003)
Ege ve Ege'nin Türkiye-Yunanistan İlişkilerindeki yerinin ve öneminin irdelenmiş olduğu tez çalışmamda, Türkiye ile Yunanistan arasında Ege Denizi ile ilgili sorunların neler olduğu, söz konusu sorunlar konusunda Türkiye ve Yunanistan'ın düşünceleri ve politikaları,Uluslararası Hukukun söz konusu sorunlara olan bakış açısı ile Ege'de var olan sorunların nasıl çözümlenebileceği ve Ege'nin işbirliği potansiyelinin aktif hale geçirilebileceği konuları üzerinde durulmuştur.Ege'de her iki ülke arasındaki sorunlar değerlendirilirken, sorunların Uluslararası Hukuk çerçevesinde değerlendirmeleri yapılmış.Uluslararası Hukukun konular hakkındaki hükümlerine de özel bir önem verilmiştir.Araştırma sonucunda elde edilen bulgulara bakıldığında; Ege'de Türkiye ile Yunanistan arasında var olan sorunlarda her iki ülkenin de konulara bakış açılarında ve sorunların çözümü konusunda farklı politikalara sahiptir.Sorunların algılanış biçimlerindeki farklılık ve Uluslararası Hukukun da her iki ülke tarafından birbirinden farklı yorumlanması, çözüm konusunu da etkilemekte ve çözümü zorlaştırıcı bir etkide bulunmaktadır.Bu durumun ortaya çıkmasında, her iki ülkenin de ulusal ve uluslararası kazanımlarının ve buna göre belirlenmekte olan strateji ve politikaların doğrudan yönlendiriciliği rol oynamaktadır.Sorunların çözümünde var olan görüş ayrılıklarına rağmen, Ege konusunda Türkiye ile Yunanistan arasında var olan sorunların Uluslararası Hukuka uygun, adalet ve hakkaniyet çerçevesinde çözümlendirilmesi, Türkiye ve Yunanistan için Ege Coğrafyasında çok daha fazla işbirliği imkanının açılmasını sağlayacak ve Ege'de her iki ülke arasında var olan işbirliği potansiyeli de verimli bir biçimde hayata geçirilmiş olacaktır.Ege ile ilgili sorunların çözümlendirilmesi Bölge İstikrarına da katkıda bulunacaktır.Her iki ülkenin de NATO Üyesi olması, Yunanistan'ın AB Üyesi, Türkiye'nin de AB'ye tam üyelik adayı konumunda bulunması.Ege'deki sorunların çözümlendirilmesinin anlam,önem ve değerini daha da arttırmaktadır.Bu arada şunu da vurgulamak gerekir, her ne kadar bu araştırmada detaylandırılmamış olmasına rağmen, Ege Kıbrıs ve Batı Trakya gibi Türkiye ile Yunanistan arasındaki hassas konularla da karşılıklı bir etkileşim içerisindedir, Ege'deki sorunların çözümü, Kıbrıs ve Batı Trakya gibi konularda var olan sorunların çözümlendirilmesine de olumlu bir katkı yapacaktır.Sonuç olarak şunu belirtmek gerekir ki; Ege'de Türkiye ile Yunanistan arasında var olan sorunların çözümü; her iki ülke arasında, karşılıklı güvenin oluşmasına, işbirliği imkanlarının niteliksel ve niceliksel olarak çok daha iyi noktalara çıkartılmasına, var olan diğer sorunların çözümüne, Bölge ve Dünya istikrarına yapacağı değerli katkılarla, artık bir gereklilikten öte bir zorunluluktur. In my thesis, where the Aegean and its importance in Greece-Turkey Relations were analysed, matters which between Greece and Turkey about the Aegean Sea, thoughts and politics of Greece and Turkey about the Aegean,glance angle of the International Law about these problems,solution methods and cooperation potential of the Aegean Subjects were appraised.Of course,during appraising of these matters,Historical background is very important, when facts and events were analysed, obvious Historical beginning and chronology were followed.During the matters, which in between Greece and Turkey in the Aegean, appraising,were definited in framework of the International Law.Glance angles of Greece and Turkey about the Aegean appraising in comparative expression.Decisions of the International Law were given a special importance about the subjects.During appraising the source points of matters,opinions of sides and solution methods, was acted by an objective approach continually.If looked to diagnosis of the thesis; In matters between Greece and Turkey about the Aegean Issue, both of coutries have a different policies about the glance angles and solution of matters.The condition makes difficult to solution by a negative influence.National and the International benefits and politicies and strategies, which according to the benefits, cause the state.Although, there are approach disparities in solution of matters,solving to problems between Greece and Turkey about the Aegean Sea, according to the International Law and in framework of justice will provide to open more cooperation opportunities and the big cooperation potential in the Aegean will revive as a productive between two coutries.Solution of matters will make a contribution to regional stability.Both of coutries are member of the NATO, Greece is member of the EU and Turkey is a candidate coutry for full membership. This condition is increased to sense, importance and worth of solution.I want to emphasize that,although didn't give a details and analyse in this thesis, Cyprus and the West Thrace Issues, which are delicate between Greece and Turkey, have a relation by the Aegean Case.So, solution of the matters which about the Aegean will make a positive contribution to solution of problems about Cyprus and the West Thrace Issues too. I want to expound that, Solution of matters about the Aegean is an obligation, by its worthy contributions to providing a trust between two countries, progress of cooperation opportunities as quantity and quality, solution to other problems, getting strong to stability of region and the World.
Keywords: Siyasal bilimler (Siyaset bilimi); Toplum bilimleri; Uluslararası ilişkiler; Uluslararası İlişkiler_Türkiye_Yunanistan