Süleymaniye Kütüphanesi Yazma Bağışlar Bölümü 5902 Numarada Kayıtlı Cönk (İnceleme-Metin) - Şahin, Gizem (My University, 2023)
Cönkler içerisinde geçmişe ait kültürel unsurları barındırması sebebiyle Türk kültür ve edebiyatımızın en önemli yazılı kaynakları arasında yer almaktadırlar. Bu çalışma Süleymaniye Kütüphanesi Yazma Bağışlar Bölümü 5902 numarada kayıtlı cönkün çeviriyazı harflerine aktarımı ve incelenmesinden oluşmaktadır. Çalışma ön söz, özet, giriş ve iki ana bölüme ayrılmıştır. Giriş bölümünde çalışmanın amacı, yöntemi ve konusu hakkında bilgilere yer verilmiştir. Birinci bölümde ilk olarak cönkler ile ilgili genel bilgilere değinilmiştir. Ardından çalışmanın konusunu oluşturan cönkün tanıtımı ve incelenmesi yapılmıştır. Çalışmanın ikinci bölümü ise cönkün çeviriyazı metninden oluşmaktadır. Çevirisi yapılan şiirler, başta şairlerin yayınlanmış divanları olmak üzere konuyla ilgili yapılmış yüksek lisans/ doktora tezleri ve akademik diğer çalışmalar ile karşılaştırılmıştır. Cönkte yer alan şiirler, konularına, ölçülerine, nazım biçimlerine ve şairlerine göre tasnif edilerek tablolar halinde sunulmuştur. Çalışma incelenen cönk ile ilgili genel bir değerlendirme yapılarak sonlandırılmıştır.

Junks is one of the most important written sources of our Turkish culture and literature because it contains cultural elements from the past. This study consists of transliteration and analysis of the junk registered in the Süleymaniye Library Manuscript Donations Department, number 5902. The study is divided into preface, summary, introduction and two main parts. In the introduction part, information about the purpose, method and subject of the study is given. In the fırst part, fırstly, general information about junks is mentioned. Then, the introduction and examination of the junk, which is the subject of the study, was made. The second part of the study consists of the transliteration text of the junk. The translated poems were compared with the published divans of poets, masters/ doctorate theses and other academic studies on the subject. The poems in junk are presented in tables, classified according to their subjects, measures, verse forms and poets. The study was concluded by making a general evaluation about the examined junk.
Keywords: Catalogs; Cönk; Culture; El yazmaları; Junk; Kataloglar; Kültür; Manuscripts; Poetry; Süleymaniye Kütüphanesi (İstanbul, Türkiye); Şiir; Turkey; Turkish literature; Türk edebiyatı; Türkiye