Evlilik mitleri ölçeğinin geliştirilmesi: geçerlik ve güvenirlik çalışması - SATAN, AYŞİN (My University, 2021)
Bu çalışmanın amacı, evlilik ilişkisinde bulunan kişilerin evliliğe ilişkin yerleşmiş, kanıksanmış ve sorgulanmamış inançlarını barındıran evlilik mitlerini belirlemeye yönelik bir ölçme aracı geliştirmektir. Yapı geçerliliğini belirlemek için ilk önce Açımlayıcı Faktör Analizi daha sonra da elde edilen yapının uyumunu test etmek için Doğrulayıcı Faktör Analizi gerçekleştirilmiştir. Açımlayıcı Faktör Analizi; 105 erkek(%47,9) , 114 kadın(%52,1) olmak üzere toplam 219 katılımcı grubuyla gerçekleştirilirken; Doğrulayıcı Faktör Analizi ise 96’sı(%61.5) kadın 60’ı(%38.5) erkek olmak üzere toplam 156 katılımcıdan elde edilen verilerle gerçekleştirilmiştir. Açımlayıcı faktör analizi sonucu varysansın %46,9’unu açıklayan tek faktörlü yapı elde edilmiştir. Doğrulayıcı faktör analizi sonucunda ise; tek faktörlü yapının uyum sağladığı ve doğrulandığı görülmüştür. Evlilik Mitleri Ölçeğinin Cronbach alfa iç tutarlık katsayısı .90 olarak bulunmuştur.Madde-toplam korelasyonları değerlendirildiğinde; ölçekteki maddelerin güvenilir ve ayırt edici olduğu söylenebilmektedir. Ölçüt geçerliği için evlilik ilişkisine dair mantık dışı inançları belirlemek üzere geliştirilmiş olan Evlilik İlişkisi İnançları Ölçeği uygulanmıştır. Ölçekler arası korelasyon pozitif yönde anlamlı bulunmuştur. Tüm bu bulgular Evlilik Mitleri Ölçeğinin geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı olduğunu göstermektedir.

The aim of this study is to develop a measurement tool for determining the marriage myths of the people who have marital relationships, which have established, beliefed and unquestioned beliefs about marriage. In order to determine the construct validity, Exploratory Factor Analysis was performed first and then Confirmatory Factor Analysis was performed to test the fit of the obtained structure.Exploratory Factor Analysis;while 105 male (47.9%) and 114 female (52.1%) were held with a total of 219 participants; Confirmatory Factor Analysis was carried out with data obtained from 156 participants, 96 (61.5%) female and 60 (38.5%) male. As a result of exploratory factor analysis, a single factor structure was obtained, which explained 46.9% of the variance. As a result of the confirmatory factor analysis; it was observed that the single-factor structure adapted and confirmed. Cronbach alpha internal consistency coefficient of the Marriage Myths Scale was found to be .90. When the item-total correlations were evaluated; It can be said that the items in the scale are reliable and distinctive. The Marriage Relationship Beliefs Scale, which was developed to determine irrational beliefs about the marriage relationship, was applied for criterion validity. Correlation between the scales was found to be positively significant. All these findings show that the Marriage Myths Scale is a valid and reliable measurement tool.
Keywords: Sosyal ve Beşeri Bilimler; Social Sciences and Humanities; Sosyal Bilimler (SOC); Social Sciences (SOC); Evlilik; evlilik mitleri; geçerlik; güvenirlik; Marriage; marriage myths; validity; reliability