Türkiye’de yeni ağırlık ve uzunluk ölçülerinin kabulü - Özkösedağ, Yeşim (My University, 2011)
Osmanlı Devleti’nde ve Cumhuriyetin ilk yıllarında ülkedeki ağırlık ve uzunluk birimleri standart değildi. Bölgeden bölgeye değişen ve farklılaşan ölçü birimleri gerek ülke içinde gerekse uluslararası ticari ilişkilerde önemli problemler meydana getirmekteydi. 1931 tarihli Ölçüler Kanunu ile ağırlık ve uzunluk birimleri standart hale getirilmiş ve önemli bir sosyal-ticari karmaşa ortadan kaldırılmıştır. Türkiye Cumhuriyeti muasır medeniyetler seviyesine çıkmak için önündeki engellerden birini daha ölçü ve tartılarda değişiklik yaparak aşmıştır. Ölçüler Kanunu, halkın günlük hayatını doğrudan alakadar ettiği için sosyal alanda yapılan inkılâpların en önemlilerinden biridir.

The units of weight and length were not standardized during Ottoman Empire and the very first years of young Turkish Republic. Variations in these units within regions were resulting in major problems both in the nation-wide and in the world-wide trade. In 1931 by means of the “Law of Measurement” the weight and length units had been standardized and thus conflicts in social and trade system were solved up to some extent. Republic of Turkey overcomed one of the obstacles in the way of improving to the level of developed countries’ with this systematic change. The Law of Measurement is one of the primary/ major social revolutions as being directly related to daily life.
Keywords: Hukuk_Ölçüler Kanunu; Ölçüler, Ağırlık; Ölçüler, Uzunluk; Tarih