Transmedya ve Survivor - Özer, Emine (My University, 2019)
Günümüzde izleyici odaklı hale gelmeye başlayan televizyon yapımları ve reklamlar, yeni birtakım özellikler kazanmıştır. Her gün binlerce veriye maruz kalan ve birbirine benzeyen onlarca yapım arasından seçim yapan izleyici, kendi seçim hakkını kullanmak ve sürece dahil olmak istemektedir. Sesini yükselten ve katılımcı hale gelen izleyicilerin, yapımcılar tarafından dikkate alındığı en önemli yöntemlerden biri ‘transmedya hikâye anlatım’ yöntemidir. Her geçen gün gelişen yeni medya yöntemlerinin, geleneksel medya ürünlerine bir tehdit oluşturduğu günümüzde transmedya bu iki mecrayı bir arada kullanmaya yönelten bir araç olarak kabul edilmektedir. Birden fazla mecra ve birden fazla hikâyeden oluşan transmedya anlatıları, ilk olarak Hollywood yapımcıları tarafından keşfedilmiş ve kullanılmıştır. Günümüzde ise transmedya, pek çok televizyon yapımı ve reklam kampanyası için kullanılan bir yönteme dönüşmüştür. Bu çalışmada Türkiye’de yayınlanan Survivor programında uygulanan transmedya yöntemleri ve bu yöntemlerin etkileri açıklanmıştır.

Television productions and advertisements, which have now become audience-oriented, have gained a new set of features. The audience, who chooses from among dozens of productions that are exposed to thousands of data every day, wants to use their right to elect and be involved in the process. One of the most important methods in which the viewers, who raise their voice and become participants, are taken into consideration by the producers is the iler transmedian storytelling Ses method. New media methods, which are developing day by day, pose a threat to traditional media products, are now accepted as a means of transmitting these two media together. Transmedya narratives, consisting of multiple channels and multiple stories, were first discovered and used by Hollywood. Nowadays, transmedya has become a method used for many television production and advertising campaigns. In this study, published in transmedy methods applied Survivor program in Turkey and explained the effects of these methods.
Keywords: Advertising Incomes; Halkla ilişkiler; Popular Culture; Popüler Kültür; Public relations; Rating; Reklam Gelirleri; Reyting Transmedia; Survivor; Television programs; Televizyon programları; Transmedya