Miyokard enfarktüsü (MI) geçirmiş kişilerde angiotensin dönüştürücü enzim gen polimorfizmi ve kan lipit peroksidasyonunun araştırılması - Kayhan, Figen Esin (My University, 2002)
Gelişmiş ülkelerde en başta gelen morbidite ve mortalite nedeni Miyokard İnfarktüsü (MI) ve Koroner Arter Hastalıkları (KAH)'dır. Son yıllarda MI ve KAH oluşumundan sorumlu olabilecek bazı genetik risk faktörleri üzerinde çalışmalar artmıştır. Bunların arasında en popüler olanlarından biri ACE genindeki I/ D polimorfizmi ile MI ve KAH ilişkisini araştıran çalışmalardır. Son zamanlarda iskemik miyokardiyal yaralanmalarda serbest radikallerin (SR) sorumlu olabileceğini gösteren çok sayıda çalışma vardır. Özellikle hidroksil radikalinin miyokardda yapısal değişikliklere yol açtığı gösterilmiştir. Oksidasyon yan ürünü olan malondialdehid (MDA), Tiyobarbütirik asit (TBA) yöntemi ile ölçülebilir bir değerdir. MDA, membran fosfolipidlerinin peroksidasyonu sonucu oluşan bileşiklerden olup, LP'nun bir göstergesi olarak kabul edilir. Bizim çalışmamızda, ACE I/ D gen polimorfizminin kardiyovasküler hastalık riskinin tahmininde ve yüksek risk grubundaki kişilerin daha yakın takibi ile optimal tedavinin daha erken dönemde başlamasına katkıda bulunan yararlı bir genetik belirteç olabileceği düşünülmektedir. Bu çalışmanın amacı, Miyokard İnfarktüsü (MI) geçirmiş kişiler ile sağlıklı kişiler arasındaki Angiotensin Converting Enzim (ACE) gen polimorfizmi dağılımını karşılaştırmak ve ACE gen polimorfizmi ile MI'e bağlı olarak oluşan lipid peroksidasyonunun (LP) markırı olan Malondialdehid (MDA) arasındaki ilişkiyi incelemektir. 104 MI geçirmiş çeşitli yaşlarda hasta ve 100 normal kişiyi kapsayan çalışmamızda, bu kişilerden elde edilen kanlarda sırasıyla DNA izolasyonu, PCR, agaroz jel elektroforezi ve ayrıca bu grupların kan lipid peroksidasyonu markırı olarak Malondialdehid (MDA) ölçümlerini yaptık. Çalışmamızda hasta ve kontrol gruplarının ACE genotiplerinin karşılaştırılması istatistiksel olarak anlamsız bulundu. Hasta ve kontrol gruplarının MDA değerlerinin karşılaştırması ise istatistiksel olarak anlamlı bulundu. Bu sonuca göre çalışmamızda ACE gen polimorfizmi ile MI arasında anlamlı bir bağıntı bulunamamıştır. Investigation of Angiotensin Converting Enzyme Gene Polymorphism and Blood Lipid Peroxidation in MI Patients. 2-

MI and CAD are the most important reasons of mortality and morbidity in developed countries. It is detected that about half of the deaths, no matter what reason, in the USA is sourced from MI. In recent years, the number of scientific studies have increased on some genetic risk factors responsibe from the formation of MI and CAD. One of the most popular of these is the one searching for the relations between the I/ D polymorphism in the ACE gene and MI and CAD. Nowadays there are various studies showing that the free radicals (FR) are responsible from the iscemic miocardial wounds. Especially the hydroxy radical is shown to cause some differences in the miocard. In the pathogenesis of ischemic tissue defect, the free radicals are put forward to be effective. Malondialdehyde (MDA) which is a subproduct of oxidation, is a value measurable by the TBA method. MDA, one of the compounds formed as a result of peroxidation of membrane phospholipids, is accepted as an indicator of LP. In this study, it is assumed that ACE I/ D gene polymorphism is a useful indicator in the detection of the risk of cardiovascular disease, the better control of the people in high risk group and the optimal cure to start at an earlier stage. By the help of these studies the risk factors of genetic origin, using the genetic indicators and new risk factors, and supporting the information by some easily performed biochemical experiments would supply great easiness in diagnosis and cure and save life. The scope of this study is to compare the distribution of gene polymorphism between people suffered from Miyocard Infarctus (MI) and healty people and to search the relation between ACE gene Polymorphism and Malondialdehyde (MDA), the marker of lipid peroksidasyonunun (LP) formed as a result of MI. Two groups were covered in our study, one consisting of 104 people of various ages previously suffered from MI and the other consisting of 100 healthy people. Using the blood samples taken from these two groups, data for the following variables was obtained : DNA isolation, PCR, agarose gel elektroforesis and Malondialdehid (MDA) as the marker of blood lipid peroxidation.
Keywords: Biyokimya