Faaliyet denetimi: analitik inceleme prosedürleri kullanımı ve bir uygulama - Derici, Rüçhan (My University, 2002)
Faaliyet denetimi, işletmelerin kendilerini değişen ekonomik şartlara uyum sağlayacak şekilde yeniden yapılayabilmeleri için uygulanması gereken önemli bir denetim türüdür. İşletmenin bütününde, herhangi bir faaliyet bölümünde veya herhangi bir şubesinde uygulamaya alınabilir. Dünyanın her yerindeki ve her sektöründeki işletmeler, eğer günümüz ortamında başarılı bir şekilde rekabet etmek istiyorlarsa, basitçe kendi yaptıkları işleri sorgulamaları gerekmektedir. Bu sorgunun sonucunda da sahip oldukları yetenekleri geliştirmeleri gerektiğini öğrenmektedirler. Faaliyet denetiminin bir seçenek değil, hayatta kalma sorunu olduğu yeni yeni anlaşılmaya başlanmıştır. Bu anlayış, faaliyet denetiminin teknolojiye uyumunu ve yeni geliştirilen performans kriterleri ile analitik inceleme prosedürleri uygulamalarını arttırmaktadır. Bu artışın sonucunda işletmeler geçmiş dönem verilerini değerlendirmeye alarak yeni yönetim, üretim ve hizmet kavramlarını oturtmak için temel olacak bilgilere ulaşmaktadırlar. Bilginin önemini kavrayan işletmeler, müşteri odaklı mamul ve hizmet yapılandırmalarına yönelmektedirler. İşletmeler, ana kar merkezlerinin sürekliliği için ekonomikliğini, etkinliğini ve etkenliğini dahi göz ardı edebilmektedirler. Bu tezin, kendi kimliklerini arayan işletmelerin gelirlerinde, çalışan verimliliğinde ve müşteri tatmininde büyük artışlar sağlamaya çalışırken, değişim süreçlerine yapabileceği katkı çok da büyük olmayabilir. İşletmelerin gerçek deneyimlerine dayanan belirli, tam ve anlamlı rehberliğin eksikliği, bu farkındalığı hızlandıracağı ve yakın gelecekte zorunlu kılacağına dikkat çekilmelidir. Şimdiye kadar işletmeler deneme yanılma ve sistem boşluklarını değerlendirme yoluyla çözümler geliştirmekteydiler. Faaliyet denetimi, işletmeleri uzun dönem stratejileri geliştirmelerine imkan verecek bir gözlemler ve tavsiyeler alabilme fırsatı olarak değerlendirmeleri gerekmektedir. Alışkanlıklarından vazgeçip sistematik yaklaşıma yaklaştıkça işletmeler, kendi çekirdek işleri üzerinde dikkatlerini yoğunlaştıracak ve bu işletmeler sektördeki diğer işletmelerle ortak yanlarının farklılıklarından daha çok olduğunun görmeye başlayacaklardır. Tezin uygulama bölümü dış ticaret ve pazarlama bölümlerinin denetimi üzerine kurulmuştur. Operational audit is an audit type that the firms can adopt their situations into changing economic situations so they can apply it all the body of firm or any operational part or any branch. A firm all over the world and all sectors, if they want to compete successful, they should interrogate their jobs simply. After this interrogation, they learn that their skills should be improved. Operational audit is not an alternative; it begins to be understood as a saving for alive. This mentality makes that the operational audit is adopted technology and new performance criterien with analytical review procedures improve. After this improvement, the firms take their data into consideration and so they reach new basic data for new management, production and service concepts. The firms, which understand the importance of knowledge, turn their products and service towards their customers' satisfaction. The companies may not take into consideration for continuity of their profit centers, economics and effectiveness and efficiency. This thesis may not provide a big improvement on changing process for the firms' income and their customers' satisfaction with searching their identification. It should be paid attention on that the real experiences and right guide service make fast this understanding and mentality. Up to now, the firms have made solutions by means of tests or making mistakes. Operational audit gives a chance to improve longterm strategy by means of observation and advice. When the firms leave their habits and begin to approach sistematic procedures and mentality, they pay more attention on their core business and they begin to be more aware of their characteristics which are same with other firms instead of their difference. The thesis application part has been constructed on foreign trade and marketing department audit.
Keywords: Finansman; Muhasebe; Yönetim ve yardımcı hizmetler